Λίγο πριν την επιστροφή από τις Βρυξέλλες: Ακόμη μία κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις

Τον στόχο του Απριλίου βάζει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση, ευελπιστώντας να κλείσει η αξιολόγηση αλλά και το σύνολο της συμφωνίας αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι εφικτή η τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο και τη συζήτηση η οποία αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Παρ' όλα αυτά αξιωματούχοι των Θεσμών συνεχίζουν να θεωρούν
αδύνατο να υπάρξει συμφωνία εντός του Απριλίου και με δεδομένη τη διακοπή για τις εορτές του Πάσχα, θέτουν ως ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου.

Το ποσοστό των πιθανοτήτων ώστε να πραγματοποιηθεί το θετικό σενάριο που επιθυμεί η κυβέρνηση θα διαφανεί και κατά τις σημερινές, μάλλον τελευταίες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα των σημερινών επαφών θα κρίνει και το αν θα υπάρξει στο τέλος αυτού του κύκλου επαφών και μια ακόμα συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων Ελλήνων υπουργών οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες και των πολιτικών προϊσταμένων των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Αν και η ενημέρωση από τις Βρυξέλλες έρχεται με το σταγονόμετρο, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έχουν προχωρήσει σε σημαντικό σημείο τις διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι καλό με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να καταλήξουν σε ένα κοινό πλαίσιο βάση του οποίου θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι συνομιλίες με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών. Οι εκτιμήσεις από την Ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι εφόσον υπάρξει έως και την τελευταία στιγμή η απαιτούμενη πρόοδος, τότε θα είναι εφικτό τα κλιμάκια των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Σύνοδου Κορυφής στην Ρώμη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις διαπραγματεύσεις στη βάση της λογικής και όσων περιέχει η συμφωνία του 2015.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εντάσσει και την ανάγκη να προστεθεί στη διακήρυξη της Ρώμης η προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, «πράγμα το οποίο τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. δεν αποτελεί και την ύψιστη προτεραιότητα» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα