«Λευκός καπνός» στη Γερμανία. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν στη συγκρότηση μείζονος κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε μήνυμά που ανάρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: «Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων

λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τελευταία εμπόδια αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας και αγοράς εργασίας, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και κατά την συζήτηση για την κατανομή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των κομμάτων.

Πως θα μοιραστούν τα υπουργεία

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ το SPD θα λάβει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών με υπουργό τον Μάρτιν Σουλτς, όπως και τα Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, και Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα κρατήσει, μεταξύ άλλων τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας. Το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με διευρυμένες αρμοδιότητες, με υπουργό τον αρχηγό του CSU και απερχόμενο Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ το κόμμα θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Στο υπουργείο Άμυνας θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (CDU), ενώ το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Πέτερ Αλτμάιερ, επιτελάρχης μέχρι σήμερα της Καγκελαρίας και ένας εκ των στενότερων συνεργατών της Καγκελαρίου ’Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου το υπουργείο Οικονομικών

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Sueddeutsche Zeitung: Ο Σουλτς σχεδιάζει να εγκαταλείψει την ηγεσία του SPD

Στο μεταξύ δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Μάρτιν Σουλτς σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την ηγεσία του κόμματος θα αναλάβει η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντρέα Νάλες.

Το ζήτημα της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση είχε αναχθεί το τελευταίο διάστημα σε μείζον πρόβλημα για το SPD, καθώς πολλά στελέχη του ζητούσαν να παραμείνει εκτός υπουργικού συμβουλίου και να αφοσιωθεί στην αναγέννηση του κόμματος.

Συμφωνία για τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου

Οι συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄αόριστον ανανέωσή τους, έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και αφού ήραν τις τελευταίες διαφωνίες που αφορούσαν την κατανομή των υπουργείων, την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Δυσαρεστημένη η γερμανική βιομηχανία από την προγραμματική συμφωνία

Την δυσαρέσκειά της για την προγραμματική συμφωνία της νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασε ωστόσο η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο ενισχύει την ανακατανομή και όχι την διασφάλιση του μέλλοντος.

«Στη συνολική εικόνα η γερμανική βιομηχανία είναι δυσαρεστημένη από την προγραμματική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση κεφαλαίων, υπάρχει μια σαφής τάση προς την κατεύθυνση της ανακατανομής αντί της διασφάλισης του μέλλοντος”, δήλωσε ο Πρόεδρος της BDI Ντίτερ Κεμπφ και πρόσθεσε ότι στην φορολογική πολιτική, παρά την καλή οικονομική κατάσταση, απουσιάζει το θάρρος για χειροπιαστές ελαφρύνσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. ”Η Γερμανία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τον διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό. Μας λείπει μια σαφής αναγνώριση φορολογικών κινήτρων για την έρευνα και την ανάπτυξη (?) Επίσης δεν φαίνεται μια μεγάλη κίνηση στο θέμα της ψηφιοποίησης», κατέληξε ο Πρόεδρος της BDI.

Keywords
Τυχαία Θέματα