Κυπριακό: Κατάθεση χαρτών και πολυμερής εντός Ιανουαρίου

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και εντατικοποίηση του διαλόγου, με κορύφωση το τριήμερο 9 με 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αποφάσισαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο με τον Εσπεν Μπαρθ Έιντε, χθες, Πέμπτη.

Αποφάσισαν, επίσης, στις συναντήσεις της Γενεύης να παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη και πολυμερή διάσκεψη.

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρει ότι οι ηγέτες,
αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. Προστίθεται ότι έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντιούνται, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ οι ίδιοι θα συναντιούνται όταν απαιτείται. Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι θα συγκληθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και σε αυτή θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.

Για τις εξελίξεις αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από το δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό Εσπεν Μπάρθ Έιντε -και κράτησε τέσσερις και πλέον ώρες- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εντατικοποιείται ο διάλογος. Στόχος, τόνισε, είναι να καλυφθούν κενά και διαφωνίες που υπάρχουν και να γίνει διασταυρούμενη συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να οδηγηθεί η διαδικασία σε κάποιο τελικό στάδιο και κατ' ευχήν σε επιτυχία.

«Αν δεν υπάρξει περιθώριο για συμφωνία, θα γνωρίζει πλέον ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Οπως ανέφερε, οι δύο διαπραγματευτές θα αρχίσουν εντατικό διάλογο και στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει συνάντηση στη Γενεύη.

Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη στην οποία, όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις «αλλά και όσα των εμπλεκόμενων μερών απαιτείται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, «και όπως διαπίστωσα, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε επιτυχή κατάληξη».

Σχετικά με το πότε θα αποφασιστεί εάν η διάσκεψη θα είναι πολυμερής ή πενταμερής και ποιοι θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μιλά από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι δηλώσεις του.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν κλείσουν τα ανοικτά θέματα, απάντησε ότι δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει κατάληξη στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και συνεπώς κατά το τριήμερο στη Γενεύη να ολοκληρωθεί κατ' ευχήν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Από την Αθήνα, ο κ. Έιντε θα μεταβεί στην 'Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα την ψευδοβουλή, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόκειται για την αναβληθείσα στις 24 Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης βουλής, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Θετική θεωρεί ο ΔΗΣΥ την επανάληψη των συνομιλιών, επιφύλαξη από το ΑΚΕΛ και αντίδραση από τα άλλα κόμματα

Το κυβερνόν κόμμα ΔΗΣΥ θεωρεί θετική την επανάληψη των συνομιλιών που αποφασίστηκε χθες μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το ΑΚΕΛ, που υποστηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασε με επιφύλαξη εν αναμονή περισσότερης ενημέρωσης, ενώ τα κόμματα του κέντρου ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που αντιτίθενται στη διαδικασία των συνομιλιών, αντέδρασαν εχθρικά. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι το κόμμα θα περιμένει να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προτού τοποθετηθεί επί της ουσίας των όσων συμφωνήθηκαν χθες το βράδυ και δεν θα βιαστεί να κάνει αξιολογήσεις. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί τις εξελίξεις πολύ αρνητικές, υποστηρίζοντας ότι «για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι κυρίαρχοι στο παιγνίδι είναι ο Ακιντζί και ο Ερντογαν.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα