Κυπριακές εκλογές. Νικητής ο Νίκος Αναστασιάδης. Στο δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί με τον Σταύρο Μαλά

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία, και ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι ο Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό μεγαλύτερο

του 31%, που είχε εξασφαλίσει ο ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.Εκτός δεύτερου γύρου μένει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που συγκεντρώνει 25,8% και 56.060 ψήφους.Το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες έφτασε στο 71,22%, έναντι 83,4% στις προεδρικές εκλογές του 2013. Η αποχή άγγιξε το 28,78%.

Σύμφωνα με την ολοκληρωμένη καταμέτρηση των επίσημων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων στην Κύπρο έχει ως εξής :

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

35,50%

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ

30.25%

ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

25,74%

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

5.65%

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

2.18%

ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

0.22%

ΧΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

0.19%

ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΝΑ

0.17%

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΚΑΠΗΛΙΩΤΗΣ

0.10%

Το σκηνικό της επόμενης ημέρας

Το επιτελείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη δεν είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Κύπρο, τόσο γιατί το ποσοστό δεν άγγιξε το 40% όπως θα ήθελαν και εκτιμούσαν, ενώ η απόσταση με τον Σταύρο Μαλά (5%) δεν θεωρείται απόσταση ασφαλείας.

Κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια καθώς αντίπαλος όλων είναι τα προβλήματα του κυπριακού λαού, είναι το βασικό μήνυμα του νυν Προέδρου και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα της πρώτης Κυριακής.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της σημερινής αναμέτρησης είναι η ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που χάραξε η Κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν και τον βασικό πρωταγωνιστή του πρώτου γύρου.

Ο Σταύρος Μαλάς στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε πως βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, είτε με ψήφισαν, είτε όχι, για την ωριμότητα που επέδειξε η κοινωνία μας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το κίνημα της Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου στους φίλους, φίλες και αφανείς αγωνιστές από όλα τα πολιτικά και κοινωνικά στρώματα. Συγχαίρω τους ανθυποψηφίους μου για το δικό τους αγώνα τον οποίο έδωσαν με ευπρέπεια. Ο λαός μίλησε. Μία νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία εκφράζει τη θέλησή της για μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Αφήνουμε πίσω το χθες, βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση. Προς το δεύτερο γύρο, να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπριών» δήλωσε ο Στ. Μαλάς.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου παρά το ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να περνάει με άνεση στη τελική φάση των εκλογών. Παραμένει ωστόσο ρυθμιστής καθώς η συνεργασία του με τον Νίκο Αναστασιάδη ή τον Σταύρο Μαλά ενδεχομένως να κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα την άλλη Κυριακή. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εμφανώς απογοητευμένος, δεν άνοιξε τα χαρτιά του: « Είμαι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα. Σέβομαι ετυμηγορία λαού», δήλωσε λακκωνικά.

Iκανοποιημένος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Το ΑΚΕΛ υποστήριξε την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Εκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το αποτέλεσμα του Α’ Γύρου αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την απαλλαγή του τόπου από την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη και την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αποδεικνύει ότι η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αν όλοι σταθούμε συνεπείς σ’ αυτό που καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία διακηρύσσαμε: ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το αύριο μας ενώνει στον κοινό στόχο της αλλαγής. Έχουμε την πεποίθηση ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά παρέχει την ισχυρή βάση πάνω στην οποία οι πολίτες αλλά και πολιτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την διακυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Ως ΑΚΕΛ θα συμβάλουμε για την υλοποίηση αυτού του στόχου.

Θα ήθελα τελειώνοντας να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των ΑΚΕΛιστών, αλλά και όσων άλλων εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχίσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Διαβάστε ακόμη...Τα exit polls των κυπριακών εκλογών
Keywords
Τυχαία Θέματα