Κορονοϊός: Οι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ στοκάρουν ρύζι και χαρτί υγείας

Οι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας του πανικού τους σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ γεμίζοντας τα καλάθια με νούντλς, ρύζι, άλλα ζυμαρικά αλλά και χαρτί υγείας παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα και έχει γίνει ο υπολογισμός που πρέπει από το ξέσπασμα του κορονοϊού στην χώρα.

Στο Χονγκ Κονγκ

εντωμεταξύ έχουν καταγραφεί 24 κρούσματα του ιού και ένας από τους δύο θανάτους εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Συνολικά περίπου 640 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από την ασθένεια.

«Ολοι αρπάζουν ό,τι μπορούν. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει», δήλωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα που ονομάζεται Λι κρατώντας δύο τσάντες γεμάτες με χαρτί υγείας.

Τα προϊόντα που καταναλώνονται κυρίως είναι το ρύζι και το κρέας, όπως επίσης και τα σαπούνια.

Η κυβέρνηση ωστόσο καταδικάζει ρητά την κίνηση των πολιτών που έχουν οδηγήσει «στο χάος» την αγορά. Τα σούπερ μάρκετ από την άλλη έχουν θέσει όρια στην ποσότητα των προϊόντων που μπορεί κάποιος να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού τουαλέτας, του ρυζιού και των αντισηπτικών.

Σύμφωνα με το South China Morning Post, o Ξιε Φενγκ, κορυφαίος εκπρόσωπος του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στους διπλωμάτες και τις επιμέρους επιχειρηματικές ομάδες πως η κεντρική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τον αγώνα του Χονγκ Κονγκ κατά του ιού και θα εγγυηθεί την ροή των βασικών προμηθειών.

Σημειώνεται ότι εδώ και μερικές ημέρες απεργία πραγματοποιούν χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση να κλείσει τα σύνορα. Την Παρασκευή μάλιστα κατέλαβαν την έδρα της κρατικής Νοσοκομειακής Αρχής.

«Δηλώνω απογοητευμένος που η κυβέρνησή αρνείται να ακούσει τα αιτήματά μας και που οι πολιτικές της δεν είναι τόσο αποτελεσματικές ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση», τόνισε ένας υπάλληλος νοσοκομείου.

Σε επιφυλακή είναι οι Αρχές της χώρας και για το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Γιοκοχάμας.

Αλλοι 41 από τους 3.700 και πλέον επιβαίνοντες επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό. Ξεχωριστά, οι Αρχές της πόλης δήλωσαν ότι διεξήγαγαν ελέγχους για τον ιό σε ένα κρουαζιερόπλοιο με καραντίνα που είχαν συνδεθεί στο Χονγκ Κονγκ αυτήν την εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας προσπαθούν να εντοπίσουν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο πλοίο, πολλοί από τους οποίους αποβιβάστηκαν στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο.

Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, καταρχήν για 14 ημέρες, τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία παγκόσμιας εμβέλειας.

(Με πληροφορίες από Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Συνεχίζεται το τσουχτερό κρύο σε ολόκληρη την χώρα - Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Συναίσθηση, ενότητα και χιόνια Ήρθε η ώρα για μια μόνιμη απαγόρευση της εμπορίας άγριων ζώων στην Κίνα; Αυτό ζητούν διεθνείς οργανώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα