Κορονοϊός: Έκκληση για να επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

«Μας λείπουν και μας λείπουν κυρίως από την Περιφέρεια και την νησιωτική Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ η Βαρβάρα Ανεμοδουρά, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κέντρων Υγείας, αναφερόμενη στους γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν βγει σε αναστολή γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Η κ. Ανεμοδουρά επιβεβαίωσε ότι έχει επιστρέψει ένας μικρός αριθμός και παρότρυνε και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, υπουργείο Υγείας και ανεμβολίαστους υγειονομικούς να επανεξετάσουν την στάση τους.

«Επειδή δεν μας περισσεύει

κανείς, οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί να δουν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η Πολιτεία, ας τους επιτρέψει με συχνό ή καθημερινό rapid, να επιστρέψουν. Ιδίως, τώρα που βλέπουμε ότι και εμβολιασμένα άτομα νοσούν, έστω και μη βαριά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Όμικρον, η γενική γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Κέντρων Υγείας είπε ότι «αν αληθεύουν οι μελέτες ότι περιέχει και κάποιο γενετικό υλικό από κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος σημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα που θα έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά όχι σοβαρή νοσηρότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι η Πρωτοβάθμια θα χρειαστεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην περίθαλψη των περιστατικών».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας για την Όμικρον είπε πως «από τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής φαίνεται ότι υπάρχει μια αισιόδοξη πλευρά ότι η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσο. Ίσως, το στέλεχος Όμικρον να έχει δυνατότητα να προσβάλει πιο εύκολα τα άτομα που έχουν ανοσία. Κάτι το οποίο δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι σοβαρής νόσου».

Μιλώντας για το εθνικό πρόγραμμα του εμβολιασμού ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ επισήμανε ότι έχει δοθεί έμφαση και στην πρώτη δόση, ιδίως στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι πρόθεσή μας να ενισχυθεί ο εμβολιασμός. Μεγάλος αριθμός των συνανθρώπων, 6,5 εκατ. πολίτες, επιθυμούν να κάνουν την αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Παρασκευής, επισημαίνοντάς ότι η 3η δόση πλέον γίνεται στους τρεις μήνες από την δεύτερη δόση.

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση στα παιδιά ο κ. Παρασκευής υποστήριξε ότι πρέπει να γίνεται στο τρίμηνο για όλους, ενήλικες και εφήβους, λέγοντας ότι «στα παιδιά θα αυξήσει την ανοσία και την προστασία».

Αναφερόμενη στο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό η κ. Ανεμοδουρά υποστήριξε, ότι μέχρι στιγμής, θα πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο.

«Θα πρέπει να το ξαναδούμε (αυτό το διάστημα) σε σχέση με την Όμικρον». Όπως είπε, από την παρατήρηση των επιδημιολογικών στοιχείων πλέον «νοσούν άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2021, αλλά έχουμε και άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους τον Ιούλιο, με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα».

Περιγράφοντας αυτά τα περιστατικά νόσησης, επισήμανε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλης βαρύτητας και τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Βλέπουμε και αρκετούς νέους που νοσούν ενώ έχουν κάνει το εμβόλιο».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του πυγμάχου στο Γαλάτσι - Το παρελθόν του θύματοςΗ Κίνα άλλαξε τον καιρό για να έχει καθαρό ουρανό στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ΚΚΚTikTok: Βίντεο 2,4 εκ προβολών αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε φωτάκια στο δέντρο
Keywords
Τυχαία Θέματα