Κλυδωνίζεται η ιταλική κυβέρνηση: Ο Ματέο Ρέντσι απέσυρε τους υπουργούς του

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε την Τετάρτη πως αποσύρει τους υπουργούς του κόμματός του από την κυβέρνηση, πρακτικά αφήνοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η απόφασή του, που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ρίχνει την Ιταλία σε πολιτικό χάος, καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει την αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19.

Ο Ρέντσι, που ηγείται του μικρού κόμματος Italia Viva,

είχε επανειλημμένα απειλήσει να βγει από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε για το πώς θα δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί η ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απο το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η πρώτη γυναίκα θανατοποινίτης μετά το 1953 Η Ιρλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης κρουσμάτων στον κόσμο - Τι πήγε στραβά Η Εθνοφρουρά "κατέλαβε" το Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα