Κεραμέως: Στις 14 Σεπτεμβρίου η έναρξη των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία

Η έναρξη των μαθημάτων σε όλα τα σχολεία έχει οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.. Σημαντικός παράγοντας για να παρθεί η απόφαση, όπως είπε η υπουργός, ήταν να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα

από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών.

«Φέτος θα είναι μια χρονιά διαφορετική από τις άλλες» τόνισε η υπουργός, η οποία παρουσίασε τους κανόνες και τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στα σχολεία. Όπως υπογράμμισε, η εξέλιξη της πανδημίας είναι μια δυναμική διαδικασία και «δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε πιο αυστηρά ή επιεική μέτρα». Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είπε ότι τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε μέρα και θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιούνται ανάλογα, εάν χρειάζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η κ. Κεραμέως υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μασκών (που θα διανέμονται δωρεάν σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς), η ενημέρωση και παροχή επικαιροποιημένων οδηγιών, η παρουσία και χρήση αντισηπτικών στο σχολείο, η ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, τα διαφορετικά διαλείμματα (με σκοπό τον περιορισμό του συγχρωτισμού), η ειδικά προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, μέτρα στους σχολικούς εορτασμούς (εντός κάθε σχολικού τμήματος), οι μαθητικοί διαγωνισμοί με μέτρα, η μη πραγματοποίηση εκδρομών και συνεδρίων, και οι επισκέψεις και περίπατοι ανά τμήματα. Όσον αφορά στα αθλήματα, υπενθύμισε πως προβλέπονται μικρές ομάδες για ομαδικά παιχνίδια και όχι πρωταθλήματα, ενώ για τα εργαστήρια θα υπάρχουν σταθερές ομάδες εργασίας. Στις αίθουσες πληροφορικής θα γίνεται καθαρισμός πληκτρολογίου, ενώ για τα μουσικά όργανα προβλέπονται αποστάσεις και καθαρισμός οργάνων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ισχυρή σύσταση για ατομικό παγούρι, με παροχή παγουριού σε κάθε μαθητή δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, δωρεά ιδρύματος Λασκαρίδη, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα όπως το να πίνουν νερό οι μαθητές απευθείας από τη βρύση, η ανταλλαγή μπουκαλιών κ.α.

Ακολούθως, τόνισε πως εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας τα παιδιά με σοβαρή γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, και τα παιδιά με νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα. Επίσης, στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής η χρήση μάσκας θα γίνεται μόνο εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Παράλληλα δόθηκαν διευκρινίσεις για τις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, τις ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών αυξημένου κινδύνου και τις άδειες εργαζομένων γονέων- δείτε εδώ τις σχετικές λεπτομέρειες.

Η κ. Κεραμέως, ερωτηθείσα σχετικά, αναφέρθηκε και στο θέμα του αγιασμού, δηλώνοντας πως θα υπάρξει μέριμνα ώστε να γίνει ανά τάξη, στο ίδιο πνεύμα με τα διαλείμματα, σε εξωτερικούς χώρους και με όλα τα μέτρα προστασίας. Επίσης τόνισε ότι για τα φροντιστήρια θα υπάρξουν οι ίδιες προδιαγραφές με αυτές που ισχύουν στα σχολεία.

Θεοδωρικάκος: Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας

«Μετά από 6 μήνες συνεχιζόμενης υγειονομικής απειλής για την κοινωνία, η πορεία παραμένει πολύπλοκη. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας με προβλήματα και πρωτόγνωρες δυσκολίες. Με τον σωστό επιτελικό και στοχευμένο δι-υπουργικό συντονισμό και σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή του μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά τη νέα πραγματικότητα. Κοινός στόχος η δημόσια υγεία και ασφάλεια» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «η μαθησιακή διαδικασία θα ενισχυθεί με τους όρους μιας ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία θεσμικά και με δυνατό λόγο, υποστηρίζει και εγγυάται σε όλες τις περιοχές της χώρας, την εκπαιδευτική λειτουργία. Όλες οι προβλέψεις και τα πακέτα μέτρων στηρίζονται στη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων, και στη νέα κατεύθυνση ενδυνάμωσής τους με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Το πρώτο βασικό στοιχείο, όπως είπε, είναι η έγκαιρη κεντρική επιχορήγηση για την προμήθεια μέσω της ΚΕΔΕ μασκών δωρεάν. Το δεύτερο είναι η πλήρης στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια ώστε 5000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο αλλά και 4474 με μειωμένο ωράριο. Όσον αφορά στη λειτουργία των κυλικείων, είπε πως αυτά θα λειτουργήσουν κανονικά με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων υλικών.

Το τρίτο, σημείωσε, αφορά τις δαπάνες μεταφοράς μαθητών ύψους 175 εκ. ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση 240 χιλιάδων μαθητών στα σχολεία. Το τέταρτο αφορά τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων μέσω των σχολικών επιτροπών, με συνολικό ποσό 128 εκ. μέσω των ΚΑΠ.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Η χώρα που δεν έκανε lockdown τώρα γυρνάει την πλάτη και στην μάσκα ΟΙ τέσσσερις επιλογές της Τουρκίας Η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ - ΗΑΕ αλλάζει τον χάρτη του αραβικού κόσμου. Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα