Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε η τιμή του αργού

Κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι έπεσε η τιμή του αργού (Brent) για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2009.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, βρέθηκε στα 49,92 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Τετάρτη, πριν σημειώσει ξανά ελαφρά άνοδο πάνω από το σημείο των 50 δολαρίων.

Η επιβράδυνση της διεθνούς ανάπτυξης και η αυξανόμενη προσφορά πετρελαίου και αερίου έχουν
επιφέρει πτώση των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ (West Texas Intermediate) έχει ήδη περάσει το όριο των 50 δολαρίων, ενώ αρκετοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω πτώση, καθώς οι προμηθευτές πετρελαίου και αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα στη βόρεια Αμερική συνεχίζουν να παρέχουν αυξανόμενες ποσότητες, ενώ ο ΟΠΕΚ αντιστέκεται σε εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι, ενώ το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις καλωσορίζουν την πτώση του κόστους καυσίμων, πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία και Βενεζουέλα αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της μείωσης της τιμής του βασικού τους εξαγωγικού προϊόντος.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Νομπουγιούκι Νακαχάρα, πρώην στέλεχος πετρελαϊκής και πρώην μέλος του συμβουλίου πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αναμένεται περαιτέρω μείωση της τιμής. «Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσουν να πέφτουν εξαιτίας της επιβραδυνόμενης κινεζικής ανάπτυξης και επειδή τα χρόνια των τιμών που ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια πριν την πρόσφατη πτώση ήταν ιστορικά αφύσικα» σημείωσε. «Δεν θα με εξέπληττε εάν η τιμή πέσει ακόμη και γύρω στα 20 δολάρια...έχει να κάνει αποκλειστικά με την προσφορά και τη ζήτηση. Υπάρχει οροφή για το πετρέλαιο, επειδή οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη».
Keywords
Τυχαία Θέματα