Κατάρ: Η οικογένεια άντρα που ανέδειξε τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες καταγγέλει βασανίστηρια

Abdullah Ibhais

Ένας Καταριανός που φυλακίστηκε που εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την κακομεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων στα γήπεδα του Μουντιάλ, υποβλήθηκε σε βασανίστηρια παραμονές του τουρνουά, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Οπως αναφέρει ο Guardian, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων FairSquare δημοσίευσε επίσης μια επιστολή από την οικογένεια του Aμπντουλάχ Ιμπχαϊς, πρώην αναπληρωτή διευθυντή μέσων ενημέρωσης στην Ανώτατη Επιτροπή του Μουντιάλ του Κατάρ, ο οποίος κατηγόρησε τη FIFA

για «ειλικρινή αδιαφορία» επειδή αγνόησε την υπόθεσή του και την κατηγόρησε πως είναι ”συνένοχη” στη φυλάκισή του.

Το FairSquare καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει για την αυθαίρετη κράτηση του Ιμπχαϊς με την ελπίδα ότι θα απελευθερωθεί από την τριετή ποινή φυλάκισής του.

Στην επιστολή, η οικογένεια του Iμπχαϊς ισχυρίζεται ότι πέρασε τέσσερις ημέρες « στην απομόνωση μέσα σε απόλυτο σκοτάδι μετά από σωματική επίθεση» ως αντίποινα για την συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ του αγγλικού καναλιού ITV ”Κατάρ: Κράτος φόβου;”, με τον κλιματισμό στο φουλ ως μέσο βασανιστηρίων. «Ήταν κλειδωμένος σε ένα κελί δύο επί ενός μέτρων με μια τρύπα στο έδαφος για τουαλέτα και με θερμοκρασίες σχεδόν μηδενικές», προσθέτει η επιστολή.

«Ήδη υπέφερε από αρκετούς μώλωπες μετά την επίθεση των δεσμοφυλάκων και έτρεμε όλη την ώρα, καθώς κρύος αέρας κατευθύνοταν ασταμάτητα προς την πλευρά του. ”Δεν κοιμήθηκα σχεδόν καθόλου αυτές τις τέσσερις ημέρες”, μας μετέφερε».

Ο Iμπχαϊς υποστηρίζει ότι φυλακίστηκε αφού εξέφρασε ανησυχίες ότι η Ανώτατη Επιτροπή σχεδίαζε να αρνηθεί ότι 4.000 με 6.000 οι εργαζόμενοι στο Μουντιάλ συμμετείχαν σε απεργία στη Ντόχα.

Ισχυρίζεται ότι βρήκε 200 εργαζόμενους στο Education City Stadium και στο Al Bayt Stadium χωρίς καθόλου πόσιμο νερό στη διάθεσή τους ενώ δεν είχαν πληρωθεί επί τέσσερις μήνες. Ωστόσο, οι αρχές του Κατάρ επιμένουν ότι ο Iμπχαϊς, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του του το 2019, καταδικάστηκε με κατηγορίες απάτης σχετικά με την σύμβαση του για την παραγωγή περιεχομένου μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό όμως αμφισβητείται από την Fair Square, η οποία λέει ότι εξαναγκάστηκε σε μια ομολογία και στερήθηκε μια δίκαιη δίκη.

Eκπρόσωπος της FairSquare είπε ότι ο Iμπχαϊς είχε μιλήσει στη Fifa πριν τη σύλληψή του. «Εστελνε μηνύματα απευθείας σε μέλη της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων της FIFA. «Κάποια στιγμή, όμως, αυτά εξαφανίστηκαν. Ουσιαστικά τον αγνόησαν».

Η οικογένεια του Iμπχαϊς κατηγορεί επίσης ευθέως τη Fifa στην επιστολή της για συγκάληψη. «Εμείς, η οικογένεια του Αμπντουλάχ Ιμπχάις, καλούμε τη FIFA και τον πρόεδρό της Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος είπε κάποτε ότι ”το Μουντιάλ είναι η φωνή των περιθωριοποιημένων”. Οι πράξεις σας δεν ανταποκρίθηκαν στα λόγια σας, η FIFA είναι συνένοχος στη φυλάκιση του Αμπντουλάχ και η σιωπή της FIFA καταστρέφει την οικογένειά μας. Αρνούμαστε την σκληρή αδιαφορία της FIFA, αρνούμαστε να κάνουμε πίσω».

Πηγή: Guardian

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ«Βουτηγμένο» στο αίμα το Μουντιάλ: FIFA και Κατάρ αμφισβητούν τους 6500 νεκρούς στα έργαH «ΑΚΤΩΡ» κυριαρχεί στο Κατάρ – το βλέμμα στραμμένο στις αραβικές χώρεςΚατάρ: Παράλληλα με το Μουντιάλ διεξάγονται και (παγκόσμια) καλλιστεία καμήλας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατάρ,katar