Καμιά αναφορά στο ελληνικό χρέος στην συνάντηση Ομπάμα με Μέρκελ. Μονοπώλησε το ΝΑΤΟ και η στροφή στον εθνικισμό

Χωρίς καμία αναφορά στην Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους διενεργήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών στα πλαίσια του τελευταίου ταξιδιού του Ομπάμα με το προεδρικό αξίωμα στην Ευρώπη.

Κοινό σημείο στις συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με την Γερμανίδα Καγκελάριο
και εκείνες με τους Έλληνες αξιωματούχους ήταν το θέμα του εθνικισμού, οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, η σημασία του ΝΑΤΟ και των διεθνών συνεργασιών, όπως η Διατλαντική Συμφωνία.

Το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν πολύ φιλικό, με τον Ομπάμα να χαρακτηρίζει την Μέρκελ τη «μεγαλύτερη σύμμαχό του» καθ' όλη την διάρκεια της οκταετούς θητείας του και την Μέρκελ να εξηγεί ότι θα είναι δύσκολος ο αποχωρισμός μετά την διαδοχή στην αμερικανική προεδρία και να τον προσκαλεί να συναντηθούν ξανά στο μέλλον.

«Ο αποχωρισμός δεν είναι κάτι εύκολο για εμένα. Όμως είμαστε όλοι πολιτικοί και οι πολιτικοί αλλάζουν. Θέλουμε προσωπικά να ξαναβρεθούμε και να ξανασυνταντηθούμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Όπως αποκάλυψαν οι δύο πολιτικοί, στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών, οι διμερείς οικονομικές συνεργασίες, η προστασία του κλίματος, η κινητοποίηση στην Αφρική, το θέμα του Ισλαμικού Κράτους, το ΝΑΤΟ και η παγκοσμιοποίηση. «Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να διαμορφωθεί σωστά και ανθρώπινα», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Όσον αφορά τον πρόεδρο Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία, δεδομένου φυσικά ότι θα συνεχιστεί η πίστη στις αρχές της ελευθερίας και της ανεξιθρησκείας. «Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος μιας 8ετους συνεργασίας, όλα αυτά συνδέονται με τις γερμανικές αρχές μας, θέλουμε να έχουμε μια ανοιχτή και φιλελεύθερη κοινωνία. Θα συνεργαστούμε φυσικά και με τον νέο πρόεδρο».

Ο Μπάρακ Ομπάμα άρχισε τον λόγο του αναφερόμενος στην επιθυμία του να βρεθεί στη χώρα κατά την διάρκεια του Οκτόμπερφεστ, έκανε αναφορά στην επέτειο της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, όμως απέφυγε να κάνει εκτενής αναφορά στην ιστορία της Γερμανίας. Αντιθέτως, τόνισε την πρόοδο που έδχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, κάτι που απέδωσε στην εργατικότητα του γερμανικού λαού.

Καθ' όλη την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόνισε την ανάγκη της διατήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία αποκάλεσε «ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα», και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ακόμα, έδωσε μεγάλη σημασία στην κλιματική αλλαγή, για την οποία θα πρέπει να ληφθούν, όπως είπε, πρωτοβουλίες από όλες τις χώρες.

Σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφαλείας, ο ίδιος εξήγησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ανθρωπιστική απάντηση στην κρίση στην Συρία και ευχαρίστησε τη Γερμανία για την συνεισφορά της στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Στο θέμα της Ρωσίας τόνισε ότι είναι μια επιθυμητή μια συνεργασία με τη Ρωσία, όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν οι μεγάλες διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες τον κόσμο. Τόνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ έιναι πάντοτε υπέρ του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των χωρών.

« Σε σχέση με τη Ρωσία, η δική μου προσέγγιση ήταν σταθερή. Είναι μια σημαντική χώρα, μια στρατιωτική υπερδύναμη. Έχει επιρροή ανά τον κόσμο. Είναι προσωπικό μας συμφέρον να εργαστούμε την Ρωσία και ελπίζουμε να έχει πάντα καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Εγώ ήθελα να έχω μια οικονομική σχέση με τη Ρωσία, αλλά έβλεπα ότι είχαμε έναν διαφορετικό τρόπο που βλέπαμε τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα έχει μια σωστή προσέγγιση του συγκεκριμένου θέματος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα