Ιαπωνία: Έγκριση πειράματος για την δημιουργία υβριδίων ανθρώπων - ζώων για πρώτη φορά στα χρονικά

Τα πρώτα υβρίδια ανθρώπων- ζώων πρόκειται να αναπτυχθούν σε μορφή εμβρύου στην Ιαπωνία, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε την αμφιλεγόμενη έρευνα για τα βλαστοκύτταρα.

Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται ένα τέτοιο πείραμα.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο πάγκρεας σε τρωκτικά χρησιμοποιώντας ανθρώπινα επαγόμενα πολυδύναμα στελέχη (iPS). Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας των βλαστοκυττάρων της UCLA,

αυτά είναι κύτταρα που έχουν επαναπρογραμματιστεί σε εμβρυικά βλαστικά κύτταρα (stem cells) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδόν οποιουδήποτε άλλου τύπου κυττάρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun, οι ερευνητές θα πάρουν γονιμοποιημένα αυγά από τα τρωκτικά τα οποία έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία, για να αφαιρέσουν την ικανότητα να μπορούν να δημιουργήσουν πάγκρεας τα ίδια και θα προσθέσουν ανθρώπινα κύτταρα για να φτιάξουν υβριδικά έμβρυα ανθρώπων- ζώων.

Τα ανθρώπινα κύτταρα θα καλλιεργηθούν σε έμβρυα αρουραίων και ποντικιών και κατόπιν θα τεθούν σε ένα υποκατάστατο ζώο, στο πλαίσιο πειραμάτων που θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Το πείραμα θα επιβλέπει ο γνωστός γενετιστής Χιρομίτσου Νακαούτσι. Οι υποστηρικτές του πειράματος υποστηρίζουν πως το έργο θα μπορούσε να είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική ανάπτυξη οργάνων που αργότερα θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εκφράσει ανησυχίες πως οι επιστήμονες «προσπαθούν να παίξουν τον Θεό». Αυτός είναι και ένας λόγος που τέτοια είδους πειράματα έχουν απαγορευτεί ή δεν έχουν χρηματοδοτηθεί σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Μόνο στην Ιαπωνία συγκεκριμένα είχε απαγορευτεί στους επιστήμονες να ξεπεράσουν την περίοδο ανάπτυξης υβριδίων πάνω από 14 μέρες. Ωστόσο τον Μάρτιο, η νομοθεσία της χώρας έγινε πιο χαλαρή και δόθηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την εκτέλεση τέτοιων πειραμάτων.

Κάποιοι άνθρωποι ανησυχούν πως τα ανθρώπινα κύτταρα που εμφυτεύονται σε ζώα μπορεί επηρεάσουν τον εγκέφαλο ή την γνωστική ικανότητα του ζώου.

Η κυβέρνηση άλλαξε στάση και επιτρέπει πλέον τα πειράματα να πραγματοποιηθούν εφόσον οι ερευνητές λάβουν μέτρα για την αποτροπή γέννησης ενός πλάσματος που περιέχει μείγμα γονιδίων ζωικής και ανθρώπινης προέλευσης.

Ακόμη, οι ερευνητές έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τα υβρίδια ανθρώπων-ζώων για δύο χρόνια από την στιγμή που γεννηθούν και να τερματίσουν το πείραμα εάν διαπιστώσουν πως ο εγκέφαλος στα αναπτυσσόμενα ζώα περιέχει πάνω από 30% ανθρώπινα κύτταρα.

Η αίτηση του γενετιστή Νακάουτσι, είναι η πρώτη που εγκρίνεται κάτω από την νέα νομοθεσία.

«Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινα όργανα αμέσως, αλλά αυτό το πρώτο βήμα μας επιτρέπει να εξελίξουμε την έρευνά μας με βάση τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Asahi Shimbun.

Ο Νακάουτσι συμπλήρωσε επίσης πως σχεδιάζει να προχωρήσει αργά και δεν αποσκοπεί στην άμεση δημιουργία υβριδίων ανθρώπων- ζώων αλλά στην επέκταση της μέχρι τώρα ζωή τους. Με άλλα λόγια, τα ποντίκια να ξεπεράσουν τις 14,5 μέρες και οι αρουραίοι τις 15,5 μέρες, κατά τις οποίες θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα όργανά τους.

Η δήλωσή του αυτή καθησύχασε σε κάποιο σημείο τους βιοηθικούς στην χώρα.

«Είναι σωστό και προτιμότερο να προχωρήσουμε με αργά και σταθερά βήματα», δήλωσε ο Τατσούγια Ισί, ερευνητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Hokkaido στο Σαππόρο.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξει διάλογος με το κοινό που αισθάνεται άγχος με το θέμα και ανησυχεί».

*Με πληροφορίες από Independent, Business Insider

Keywords
Τυχαία Θέματα