Η Στέλλα Σειραγάκη μιλά για τη μουσική της, το τραγούδι και την Κρήτη

Η Στέλλα Σειραγάκη είναι μια γυναικεία φωνή από την Κρήτη. Συνδυάζει το παραδοσιακό με το έντεχνο και προσφέρει ξεχωριστούς ήχους. Η Στέλλα μας μιλάει για τη μουσική της, το τραγούδι, την Κρήτη και τον έρωτα.

- Στέλλα πότε ένιωσες την ανάγκη να τραγουδήσεις για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό; Τι σε κέρδισε στην κρητική μουσική;

Όταν τραγούδησα πρώτη φορά μπροστά σε κοινό ήμουν τόσο μικρή, μόλις εννέα,

που δεν θυμάμαι τι ακριβώς ήταν αυτό που με ώθησε. Μάλλον δεν ήταν δική μου επιλογή αλλά των δικών μου. Η κρητική μουσική είναι η μουσική που ακούω από παιδί, με αυτήν γαλουχήθηκα, αυτή μου ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα, το ηχόχρωμα της λύρας έχει μια ευαισθησία αλλά και μία δυναμική ταυτόχρονα που δεν μπορεί παρά να σε συνεπάρει.

- Τα τραγούδια σου συνδυάζουν το έντεχνο με το λαούτο και τη φλογέρα. Την παράδοση με το σύγχρονο. Πως αντιδρά το κοινό σ′ αυτόν τον συνδυασμό;

Η παράδοση ως ζωντανός οργανισμός και όχι ως κάτι «βαλσαμωμένο» πρέπει να εξελίσσεται και να κάνει «παρέα» με σύγχρονους ήχους. Διαφορετικά θα μαραζώσει. Αυτό το «πάντρεμα» το κάνουν πολλοί καλλιτέχνες όχι μόνο εγώ και είναι κάτι που θεωρώ ότι αρέσει στον κόσμο.

- Τι θα ακούσει κάποιος που θα έρθει να σε δει; Πώς κατέληξες σε αυτά τα τραγούδια;

Το πρόγραμμα κινείται κυρίως σε κρητικούς παραδοσιακούς δρόμους χωρίς όμως να λείπουν τραγούδια από όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και φυσικά τραγούδια από την επονομαζόμενη «έντεχνη» μουσική σκηνή. Είναι τραγούδια που αγαπώ και σίγουρα έχουν κάτι να πουν, είναι μεγάλων δημιουργών και με αντιπροσωπεύουν.

- Έρχεσαι συχνά σε επαφή με τον κόσμο λόγω των εμφανίσεων σου. Τι ερεθίσματα λαμβάνεις από αυτόν;

Σήμερα το κοινό έχει αμέτρητες επιλογές σε σχέση με το ποιον και το τι θα ακούσει. Επομένως είναι αυτόματα και πιο αυστηρό, γεγονός το οποίο με έχει κάνει πιο υπεύθυνη και εργατική.

- Έχει γίνει πιο δύσκολο το έργο των καλλιτεχνών αυτή την εποχή; Πρέπει να προσπαθήσουν πιο πολύ να κάνουν τον κόσμο να διασκεδάσει;

Αναμφίβολα η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας έχει επηρεάσει και τον δικό μας χώρο όπως έχει επηρεάσει όλους τους επαγγελματίες. Βέβαια, νομίζω πως η δυσκολία αυτή και ο ανταγωνισμός που επικρατεί, παράγουν πιο ενδιαφέροντα τραγούδια. Ωστόσο, η διασκέδαση είναι ένα χαρακτηριστικό του Έλληνα. Ακόμα και αν βρίσκεται σε δυσχερή θέση, η μουσική και ο χορός είναι τα στοιχεία που θα τον «βγάλουν» από αυτήν, έστω και για λίγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα