Η ώρα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος στην Ισπανία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

(Upd)-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία δήλωσαν ότι υπάρχουν 38 τραυματίες, ως συνέπεια της άσκησης αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που θέλουν να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε δρόμο της Βαρκελώνης και εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψήφιζε στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ ο οποίος κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη χρήση βίας».

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο

Ουρές είχαν αρχίσει από νωρίς το πρωί της Κυριακής να σχηματίζονται μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν στο απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 10:00 ώρα Ελλάδας (09:00, τοπική ώρα) και είναι προγραμματισμένο να κλείσουν 21:00 ώρα Ελλάδας (20:00, τοπική ώρα).

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Tο ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους.

Ήδη από το πρωί οι Καταλανοί ψηφοφόροι έκλειναν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας έσπρωχναν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης. Νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι έξω από ένα εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης στο οποίο επενέβη η ισπανική αστυνομία φώναζαν: «Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» και «Δεν φοβόμαστε», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν το Σάββατο το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη.

Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».
Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα