Η κοινή διακήρυξη ΗΠΑ- Τουρκίας για τη στρατηγική τους συνεργασία

Την «αμοιβαία και ξεκάθαρη δέσμευσή τους» στην αμοιβαία ασφάλεια και άμυνα υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, ΗΠΑ και Τουρκία σε κοινή διακήρυξή τους, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στη γείτονα χώρα.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και στρατηγικοί εταίροι για πάνω από 65 χρόνια, και οι δύο χώρες θεωρούν τις σχέσεις τους ως ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων

και συμφερόντων τους, καθώς και στην προώθηση της δημοκρατίας, της έννομης τάξης και των ατομικών ελευθεριών ανά τον κόσμο» συμπληρώνεται σχετικά.

Στο πλαίσιο της διακήρυξης οι ΗΠΑ καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην τουρκική κυβέρνηση.

«Στο πνεύμα της μακρόχρονης συμμαχίας μας, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην επίλυση των ζητημάτων που παραμένουν στις διμερείς σχέσεις. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό επίτευξης αποτελεσμάτων ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί όχι αργότερα από τα μέσα του Μαρτίου».

The United States and #Turkey reaffirm their mutual & unequivocal commitment to each other’s security & defense, to resolving outstanding issues in the bilateral relationship, and to the preservation of the territorial integrity & national unity of #Syria. https://t.co/yZ7oHZlE3mpic.twitter.com/1MBlXRHeN9

— Department of State (@StateDept) February 16, 2018

«Επαναβεβαιώνουμε ότι η κοινή μας ατζέντα είναι διεθνής, και περιλαμβάνει πολλά ζητήματα κρίσιμης σημασίας, που κυμαίνονται από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, φέρνοντας διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων της Συρίας και του Ιράκ, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετωπίζοντας τον ριζοσπαστισμό, τον βίαιο εξτρεμισμό και την ισλαμοφοβία. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, ως μακροχρόνιοι σύμμαχοι, επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ τονίζουν τη δέσμευσή τους στη μάχη κατά του DAESH (ISIS), του ΡΚΚ, της Αλ Κάιντα και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και των προεκτάσεών τους. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα των χωρών μας εναντίον των τρομοκρατικών απειλών που στοχεύουν ευθέως τα έθνη μας».

Secretary Tillerson with FM @MevlutCavusoglu: I want to reaffirm the deep and important relationship between the United States and #Turkey. Ours is not an alliance of convenience or of temporary interest. It is a time-tested alliance built on common interest and mutual respect. pic.twitter.com/PJ7Cb2LO48

— Department of State (@StateDept) February 16, 2018

Επίσης, όπως αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη, η Τουρκία και οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Συρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αντισταθούμε με αποφασιστικότητα εναντίον όλων των προσπαθειών δημιουργίας τετελεσμένων και δημογραφικών αλλαγών εντός της Συρίας, και είμαστε αφοσιωμένοι στον συντονισμό στη μετάβαση και σταθεροποίηση της Συρίας. Αναγνωρίζοντας το γεγονός πως μπορεί να υπάρξει μόνο πολιτική λύση στη συριακή κρίση, και ότι απαιτεί βιώσιμη πολιτική μετάβαση, η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν στο να εντείνουν τη συνεργασία τους για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα εντός του πλαισίου των καθιερωμένων παραμέτρων, ειδικότερα του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των διαδικασιών της Γενεύης».

Διαβάστε επίσης:

Σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν Τίλερσον-Τσαβούσογλου

H Μέρκελ «σέρβιρε» στον Γιλντιρίμ ωμή ειλικρίνεια. Μόνη είδηση από τη συνάντηση ότι Γερμανία-Τουρκία επικοινωνούν ξανά

Reuters: Τουρκική πρόταση για κοινή παρουσία αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στη Μανμπίζ

Keywords
Τυχαία Θέματα