Η φάλαινα Μπελούγκα παραμένει ζωντανή στο Σηκουάνα αλλά οι ελπίδες να ζήσει σβήνουν

Σε αυτή τη φωτογραφία, τραβηγμένη το Σάββατο, Αύγ. 6, 2022 από την περιβαλλοντική ομάδα Sea Shepherd, δείχνει μια φάλαινα μπελούγκα στον ποταμό Σηκουάνα στη Notre Dame de la Garenne, δυτικά του Παρισιού. Γάλλοι περιβαλλοντολόγοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες να ταΐσουν την επικίνδυνα λεπτή φάλαινα που έχει παραστρατήσει στον ποταμό Σηκουάνα έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής.

Η υποσιτισμένη φάλαινα μπελούγκα που έφτασε στον ποταμό Σηκουάνα σε απόσταση 70 χιλιομέτρων

από τη γαλλική πρωτεύουσα σταμάτησε να προχωρά πλέον αλλά είναι ακόμα ζωντανή, δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Sea Shepherd. Οι ελπίδες ότι το άτυχο θηλαστικό μπορεί να σωθεί εξασθενούν.

Η φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από μια εβδομάδα, στον ποταμό που διασχίζει το Παρίσι μέχρι τη Μάγχη. Οι φάλαινες μπελούγκα ζουν συνήθως στο αλμυρό νερό, μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Η άτυχη φάλαινα ”είναι σε εγρήγορση, αλλά δεν τρώει”, δήλωσε η πρόεδρος του Sea Shepherd Γαλλίας, Λαμιά Eσσεμλαλί στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Δεν υπήρξε «καμία επιδείνωση της κατάστασής της», πρόσθεσε. Το ζώο παραμένει σοβαρά υποσιτισμένο.

Αν και οι διασώστες προσπάθησαν να το ταΐσουν αρχικά με παγωμένη ρέγγα και στην συνέχεια με ζωντανή πέστροφα, το ζώο αρνήθηκε την τροφή.

French authorities race to rescue a beluga whale that swam dozens of kilometers inland up the Seine river. pic.twitter.com/hU24ZVAURn

CBS News (@CBSNews) August 6, 2022

Η έλλειψη όρεξης είναι σίγουρα σύμπτωμα κάτι άλλου... μιας ασθένειας. Είναι υποσιτισμένη εδώ και εβδομάδες, αν όχι μήνες. Δεν έτρωγε πια στη θάλασσα”, είπε η Εσσεμλαλί.

«Η επιλογή της ευθανασίας έχει αποκλειστεί προς το παρόν, γιατί σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρόωρο», πρόσθεσε.

Από την Παρασκευή η φάλαινα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δεξαμηνές ανύψωσης περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι διασώστες εξετάζουν τις τελευταίες προσπάθειες για να βγάλουν το ζώο εκτός του Σηκουάνα, καθώς το νερό του ποταμού βλάπτει την υγεία του. Η εύθραυστη κατάστασή του καθιστά επικίνδυνο ένα τέτοιο εγχείρημα.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να ανοίξουν τα φράγματα με την ελπίδα ότι η μπελούγκα θα κολυμπήσει προς τη Μάγχη.

Ελλοχεύει ωστόσο ο κίνδυνος η φάλαινα να κινηθεί προς τα πάνω προς το Παρίσι.

Αρκετές προσπάθειες να ταΐσουν τη φάλαινα απέτυχαν.

Το Σάββατο, οι κτηνίατροι χορήγησαν ”βιταμίνες και προϊόντα για να τονώσουν την όρεξή της”, ανέφερε μια δήλωση την Κυριακή από την αστυνομία στο τμήμα Eure της Νορμανδίας, το οποίο επιβλέπει την προσπάθεια διάσωσης.

Σύμφωνα με το θαλάσσιο παρατηρητήριο Pelagis της Γαλλίας, ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Νορβηγίας, 3.000 χιλιόμετρα από τον Σηκουάνα.

Πηγή: rfi.fr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓάλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν φάλαινα παγιδευμένη στον Σηκουάνα«Συμμορία» από φάλαινες δολοφόνους κυνηγούν μεγάλο λευκό καρχαρία και τρώνε το συκώτι τουΙσπανία: Δύτες διέσωσαν φάλαινα που είχε παγιδευτεί σε παράνομο δίχτυ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπελούγκα, Σηκουάνα,belougka, sikouana