Η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να διανείμει ενέργεια με δελτίο, λέει ο επικεφαλής της Shell

Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να επιβάλλει περιορισμούς στις προμήθειες ενέργειας σε αυτό που προδιαγράφεται ως ένας «πραγματικά σκληρός» χειμώνας, λόγω της μείωσης της προσφοράς φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν

Μπέρντεν.

Τα ευρωπαϊκά έθνη προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να γεμίσουν τις χειμερινές αποθήκες φυσικού αερίου, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει εντολή την αποθήκευση τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται για τη βαριά βιομηχανία και τη θέρμανση, έχουν εκτοξευθεί, επιβαρύνοντας πολύ τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Ορισμένες χώρες θα τα πάνε καλύτερα από άλλες, αλλά όλοι θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» προειδοποίησε στο Εαρινό Συνέδριο Aurora στην Οξφόρδη.

Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να περιορίσει (σ.σ. διανομή με δελτίο) την κατανάλωση ενέργειας, πρόσθεσε.

Ορισμένες χώρες έχουν πει ότι σε περίπτωση ακραίας έλλειψης ότι θα περιορίσουν την προσφορά στη βιομηχανία και θα δώσουν προτεραιότητα στην παροχή θέρμανσης κατοικιών.

Τα αποθέματα της Ευρώπης είναι σήμερα γεμάτα κατά 62,6% και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του στόχου του 80% θα είναι απίστευτα δύσκολη εάν συνεχιστούν οι σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο οίκος Moody’s την Τετάρτη προειδοποίησε ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα αναγκαστούν να βάλουν ποσόστωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, εάν δεν ξαναρχίσουν οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream μετά το τέλος της συντήρησης που έχει προγραμματιστεί μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η συντήρηση δεν θα τελειώσει εγκαίρως, με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Μόσχα για να συνεχίσει να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΓραφήματα: Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνιαΘερινές προβλέψεις Κομισιόν: Ψαλίδι στην ανάπτυξη ενώ ο πληθωρισμός «πετάει»PowerPass: Την Παρασκευή ξεκινάνε οι πληρωμές για το ηλεκτρικό ρεύμα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρώπη, Shell,evropi, Shell