Η απόβαση στη Νορμανδία: Η πρόβλεψη του καιρού που έδωσε τη νίκη στους Συμμάχους

Η 6η Ιουνίου 1944 ήταν μια μέρα που σημάδεψε την αρχή του τέλους του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εκείνη την ημέρα έγινε η απόβαση των συμμάχων κατά των γερμανικών δυνάμεων στη περιοχή της Νορμανδίας.

Επικεφαλής των προγνώσεων καιρού ήταν ο Τζέιμς Μάρτιν Στάγκ (διοικητής της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας) ο οποίος μαζί με τις δυο ομάδες του είχαν να επιτελέσουν και να φέρουν εις πέρας μια από τις πιο δύσκολες προγνώσεις της
ζωής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της εποχής είχε προγραμματιστεί να γίνει η απόβαση την 5η Ιουνίου ωστόσο ματαιώθηκε λόγω της σύμφωνης πρόβλεψης των Βρετανών μετεωρολόγων για ιδιαίτερα άσχημο καιρό.

Είχαν προβλέψει δυτικούς - νοτιοδυτικούς ανέμους 5 έως 6 μποφόρ , πυκνή χαμηλή νεφοκάλυψη και αρκετή βροχή.

Δυο ημέρες νωρίτερα, το βράδυ της 4ης Ιουνίου ο Στάγκ συναντήθηκε με τον Στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και του επιβεβαίωσε πως οι προβλέψεις για την 6η Ιουνίου θα ήταν καλές, όχι όμως και ιδανικές κυρίως για τα αεροσκάφη που θα περνούσαν πάνω από την ακτογραμμή της βορειοδυτικής Γαλλίας και θα έριχναν τους αλεξιπτωτιστές στη περιοχή.

Η απόβαση ξεκίνα

Το πρωί της 6ης Ιουνίου, οι άνεμοι είχαν γυρίσει σε βορειοδυτικούς με ένταση 4 έως 5 μποφόρ. Τα πολεμικά πλοία μαζί με τα μεταγωγικά σκάφη οπού μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κατευθύνονταν προς την ακτή της Νορμανδίας. Το ύψος της θάλασσας ήταν κατά δυο μέτρα υψηλότερο από το προβλεπόμενο και αρκετά μεταγωγικά σκάφη αναποδογύρισαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές κατά τη προσέγγιση τους στην ακτή. Πολλοί στρατιώτες πνίγηκαν , ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από τα γερμανικά πυροβόλα κατά την απόβαση τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα