Η απομυθοποίηση του bachelor party: Οι άντρες δείχνουν να διασκεδάζουν αλλά στην πραγματικότητα ντρέπονται

Οι άντρες διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση με τα bachelor party τους (τα δικά τους, των φίλων τους, δεν έχει σημασία), πιο σημαντική από πολλές άλλες στη ζωή τους. Το ξέρετε, το έχετε δει άπειρες φορές να συμβαίνει γύρω σας, αν είστε άντρας κατά πάσα πιθανότητα το έχετε βιώσει ήδη. Αυτά τα «μυθικά» πάρτυ που πολλές φορές καταλήγουν σε ολόκληρα τριήμερα ταξίδια συμβολίζουν -στο μυαλό του μέσου άντρα πάντα- τις τελευταίες ώρες ελευθερίας του «αλήτικου αρσενικού» και «ξένοιαστου εργένη»
που, λίγο πριν σοβαρευτεί και ξεκινήσει οικογένεια, θα κάνει ό,τι δεν έχει κάνει μέχρι τώρα στη ζωή του, παρέα με την «αγέλη» του και θα το κάνει στα άκρα. Μετρήστε ελεύθερα τα κλισέ σε όλη την παραπάνω περιγραφή, έχουν μπει σκοπίμως.

Τώρα, όμως, μια νέα έρευνα έρχεται για να απομυθοποιήσει τον ξέφρενο χαρακτήρα των bachelor, αποκαλύπτοντας πως, τελικά, οι άντρες όχι μόνο δε διασκεδάζουν στα bachelor party αλλά, στη συντριπτική πλειονότητά τους, περνούν απαίσια καθώς καταπιέζονται ψυχολογικά για να επιδείξουν ακραία συμπεριφορά.

«Οι άντρες στα bachelor πάρτυ λένε πάντα πως “Αυτή θα είναι μια αστεία ιστορία για να λέω στα εγγόνια μου”. Θα πεις όμως, όντως, στα εγγόνια σου πως ήπιες τόσο πολύ που λιποθύμησες; Και πως, τότε, μια σερβιτόρα έγραψε “shit cunt” (αμετάφραστο για προφανείς λόγους) στο κούτελό σου και όλο το μπαρ γελούσε μαζί σου και κάποιος σε τράβηξε φωτογραφία και την ανέβασε στο Facebook;», λέει στο Broadly ο Dr. Daniel Briggs, εθνογραφικός ερευνητής του Universidad Europea της Μαδρίτης και συν-συγγραφέας της νέας εθνογραφικής μελέτης που αποκαλύπτει πως παρά τις στρίπερ και τα επικά μεθύσια, πολλοί άντρες δεν διασκεδάζουν στην πραγματικότητα στα bachelor party. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι θέλουν απλά να γυρίσουν σπίτι τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αρκετών χρόνων αναλύοντας δεδομένα που συγκέντρωσε από μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για bachelor party, όπως η Ibiza και η Ανατολική Ευρώπη, και συνδυάστηκε με έρευνες που έχουν γίνει για τον τουρισμό, την αρρενωπότητα και τη βία.

Η βιομηχανία των bachelor party είναι μία από τις πλέον επικερδείς, εν μέρει χάρη στη δημοτικότητα ταινιών όπως το «The Hangover» και τις ολοένα και φθηνότερες διεθνείς αεροπορικές μεταφορές. Μια έρευνα διαπίστωσε πως περισσότεροι από 1.3 εκατομμύρια Βρετανών ταξίδεψαν στο εξωτερικό μέσα στο 2015 για bachelor ή bachelorette party και κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ξόδεψε περίπου $850 για την περίσταση. Παράλληλα, τα bachelor party έχουν συνδεθεί με τη σωματεμπορία αλλά και με αρκετά μοιραία περιστατικά, όπως το θάνατο ενός κουμπάρου από πνιγμό, καθώς έπεσε από το σκάφος όπου γινόταν το πάρτυ ενώ ήταν αναίσθητος, και το θάνατο ενός μέλλοντα γαμπρού ο οποίος πέθανε την πρώτη βραδιά του bachelor του.

«Η έρευνά μας ανακάλυψε πως συχνά η κατάσταση ξεπερνά τα όρια, χωρίς απαραίτητα ο γαμπρός ή τα υπόλοιπα μέλη του bachelor να έχουν συναινέσει σε αυτό», λέει ο Briggs. «Όταν σκάβεις κάτω από τη δημόσια ταπείνωση και όλες αυτές τις στιγμές υποβάθμισης, αυτό που συνειδητοποιείς είναι πως οι άντρες νιώθουν αρκετά άβολα με αυτό (τα bachelor party)». Κατά τη γνώμη του ίδιου, τα bachelor party τροφοδοτούν μια κοινωνική δομή ανδρισμού η οποία είναι ιδιαίτερα παραστατική.

«Η όλη ιδεολογία του να είσαι νέος σήμερα επιβάλει να κατασκευάζεις εμπειρίες που θα σου εξοικονομήσουν μετέπειτα στη ζωή σου μια κοινωνική αξιοπιστία, έτσι ώστε να δείχνεις πως έχεις ζήσει για γεμάτη, ικανοποιητική ζωή», σχολιάζει ο Briggs. «Οι άνθρωποι πιστεύουν πως αυτό πρέπει να γίνει, οπότε το κάνουν, αλλά δεν νιώθουν άνετα με αυτό. Και, όταν μιλάς αργότερα με αυτούς τους ανθρώπους και τους ρωτάς “πώς αισθάνεσαι για αυτά που έγιναν χτες;”, συνήθως νιώθουν ταπεινωμένοι και ντροπιασμένοι».

Επίσης, ο Briggs τονίζει το ρόλο που παίζει η βιομηχανία του γάμου σε αυτό το σύμπλεγμα. «Είναι κομμάτι της καταναλωτικής κοινωνίας που ζούμε. Υπάρχει μια εμπορική προσδοκία συγκεκριμένων συμπεριφορών, η οποία ενισχύεται από μια κοινωνική προσδοκία».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα