Η Αλεξανδρούπολη παίρνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Η Αλεξανδρούπολη «θωρακίζεται» απέναντι στην κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζοντας την επάρκεια της υδροδότησής της για τις επόμενες δεκαετίες. Με δεδομένο ότι λόγω της αλλαγής του κλίματος οι περίοδοι ξηρασίας, αλλά και τα έντονα κλιματικά φαινόμενα, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες εντείνονται σημαντικά, η Αλεξανδρούπολη ένωσε δυνάμεις και στο πλαίσιο

του καινοτόμου προγράμματος διαχείρισης νερού «Το Νερό στην Πόλη», από φέτος εξασφαλίζει 1,7 δισεκατομμύρια περισσότερα λίτρα νερό ετησίως, αυξάνοντας κατά 14% τη δυναμικότητα του ταμιευτήρα νερού της, αλλά και την μακροχρόνια ανθεκτικότητά του στα έντονα φαινόμενα.

Η αύξηση αυτή επιτεύχθηκε μέσω εγκατάστασης ειδικών θυροφραγμάτων στο φράγμα Αισύμης-Διποτάμου που εμποδίζουν την πιθανότητα υπερχείλισης, ώστε να αποθηκεύεται περισσότερο νερό. Ενώ, η βελτιστοποίηση αυτή στην υπάρχουσα υποδομή, μεταξύ άλλων, εξασφαλίζει στην Αλεξανδρούπολη την κάλυψη των αναγκών σε νερό για έναν ολόκληρο χρόνο, στην περίπτωση που δεν βρέξει καθόλου για 12 μήνες.

Το πρόγραμμα «Το Νερό στην Πόλη» χωρίζεται σε δύο φάσεις, συνδυάζοντας με αποτελεσματικό τρόπο καινοτόμες τεχνικές εφαρμογές και δράσεις εκπαίδευσης. Μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν 6.000 μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές στον κύκλο του νερού στις πόλεις μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος εγκεκριμένου από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Έβρου, ενώ υλοποιήθηκαν σεμινάρια κατάρτισης ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων για 66 επαγγελματίες, με τη χρήση διαδραστικού εργαλείου (serious game).

Σημειώνεται τέλος, ότι στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, θα εγκατασταθούν προηγμένα συστήματα αυτοματοποιημένης μέτρησης και καταγραφής της ποιότητας και ποσότητας τους νερού για τους οικισμούς Πυλαία, Μελία, Κοίλα και Κίρκη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ποιότητα του νερού και η μείωση των διαρροών.

Τα εγκαίνια του έργου, πραγματοποίησαν την Τετάρτη στο φράγμα οι συντελεστές του πρωτοποριακού έργου: Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ) Ιωάννης Ζαμπούκης, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Global Water Partnership-Med, καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, και η Λίλιαν Νεκταρίου, γενική διευθύντρια Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων, χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med), σε συνεργασία με τον δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης δήμου Αλεξανδρούπολης (ΔΕΥΑΑ).

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τα δρομολόγια του Προαστιακού εξακολουθούν να καθυστερούν και κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο Επιστήμονες από 153 χώρες προειδοποιούν: Ερχονται «ανείπωτα βάσανα» με την κλιματική αλλαγή Τι είναι η κλιματική κατάρρευση και γιατί επηρεάζει τα δικαιώματά μας;
Keywords
Τυχαία Θέματα