Γονείς προσοχή στη Νο1 συνήθειά μας που καταστρέφει τη σχέση των εφήβων με το σώμα τους

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι οι αρνητικές συζητήσεις και συμπεριφορές γύρω από τα περιττά κιλά έχουν διαρκή επίδραση επάνω μας. Ιδίως όσοι αισθανόμασταν την πίεση να χάσουμε βάρος στην εφηβεία, μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την εικόνα του σώματός μας ακόμα και δεκαετίες αργότερα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 4.000 31χρονους που γεννήθηκαν στην Αγγλία, κατά το 1991 και το 1992. 

dir="ltr" aria-label="Translated text">Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ως έφηβοι ένιωθαν την πίεση να χάσουν βάρος ή υπέστησαν «πειράγματα» σχετικά με τα κιλά τους από μέλη της οικογένειας, καθώς και αυτοί που επηρεάστηκαν από τα πρότυπα στα μέσα ενημέρωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα εσωτερικευμένου τραύματος για την εικόνα τους μέχρι την ηλικία των 31 ετών, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματός τους. Με άλλα λόγια, είχαν μόνιμα αρνητική άποψη για το σωματικό τους βάρος και την ψευδαίσθηση ότι είναι υπέρβαροι.

Mάλιστα, οι γυναίκες και οι άνθρωποι που δεν αυτοπροσδιορίζονταν ως ετεροφυλόφιλοι ήταν πιο πιθανό να εσωτερικεύσουν το στίγμα του βάρους τους σε σχέση με άλλους συμμετέχοντες.

Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πίεση που ασκούμε στους εφήβους, προκειμένου να χάσουν βάρος, τόσο εμείς στην οικογένεια, όσο και τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σχέση των νεαρών ατόμων με το σώμα τους».

Γιατί οι συζητήσεις για το βάρος έχουν τόσο ισχυρό αντίκτυπο στους εφήβους;

Ο Δρ Ντάνιελ Γκάνζαν, παιδίατρος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, επισημαίνει ότι οι έφηβοι είναι «ιδιαίτερα ευάλωτοι» όταν ακούν συζητήσεις για το βάρος.

«Οι έφηβοι προσπαθούν να αναπτύξουν την αίσθηση της ταυτότητας του εαυτού τους και για αυτό, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από σχόλια από την οικογένεια, τους φίλους και τα μέσα ενημέρωσης», εξηγεί ο ειδικός.

«Τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα social media, επίσης παρουσιάζουν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, κάνοντας τους έφηβους να αισθάνονται ανασφαλείς για το σώμα τους», προσθέτει ο Γκάνζαν. «Και εάν ένας έφηβος αρχίσει να νιώθει άσχημα για το βάρος του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό μπορεί να τον ακολουθήσει για όλη του τη ζωή» καταλήγει ο ίδιος.

«Οι έφηβοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις προκαταταλήψεις γύρω από το ζήτημα των περιττών κιλών, επειδή βρίσκονται σε μια φάση όπου αναζητούν το ανήκειν, την επιβεβαίωση και παλεύουν για να κατακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους», συμφωνεί και η Δρ Ντανιέλ Γκραντ, παιδίατρος στο Texas Children’s Pediatrics.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι έφηβοι να αποκτήσουν θετική αυτοεικόνα

1. Αρχικά, βοηθάμε τους εφήβους ήδη από τα παιδικά τους χρόνια να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό και την άσκηση.

2. Ακόμη, φροντίζουμε τα μικρά μας να περιτριγυρίζονται από θετικούς ανθρώπους, φίλους και συγγενείς, που τα υποστηρίζουν γι′ αυτό που είναι.

3. Eπίσης αν δούμε ότι τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν τρομερά αρνητικά την αυτοεικόνα που διατηρεί το παιδί ή ο έφηβος, μπορούμε να του προτείνουμε την αποχή για ένα διάστημα.

4. Εάν διαπιστώσουμε ότι το βάρος είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τον έφηβο, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε με έναν σύμβουλο ή έναν γιατρό.

5. Οι ίδιοι, ως γονείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πώς συζητάμε τέτοια ζητήματα στο σπίτι. Είτε η κουβέντα αφορά το βάρος του παιδιού, είτε φυσικά και το δικό μας βάρος.

(Με πληροφορίες από yahoo).

Related...Οι απίθανοι τρόποι που τα αδέρφια μας σχετίζονται με την υγεία μαςΕνας αποτελεσματικός τρόπος για να τρώνε τα παιδιά μας υγιεινό φαγητόΠαιδιά με παραξενιές στο φαγητό; «Πονηρές» συνταγές για να τους δώσουμε όλα όσα χρειάζονται
Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Huffington Post Greece
Γονείς, Νο1,goneis, no1