Γιατί η κυκλοφορία του εμβολίου κατά της ελονοσίας θεωρείται «πρωτοποριακή»

Την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άναψε πράσινο φως για την χρήση του μοναδικού εγκεκριμένου εμβολίου κατά της ελονοσίας και τόνισε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί ευρέως σε παιδιά της Αφρικής.

Εξαιτίας της ελονοσίας περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο και οι περισσότεροι είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Το εμβόλιο RTS, S -ή Mosquirix-έχει παραχθεί από τον βρετανικό φαρμακευτικό κολοσσό GSK και η διάθεσή του σηματοδοτεί μια σημαντική

πρόοδο κατά μιας ασθένειας που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Τα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλά επίπεδα μετάδοσης ελονοσίας αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο.

Πόσο θανατηφόρα είναι η ελονοσία;

Η ελονοσία είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Προκαλείται από παράσιτα που μεταδίδονται στους ανθρώπους από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο και κόπωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, σκότωσε 386.000 Αφρικανούς το 2019. Ο κορονοϊός τους τελευταίους 18 μήνες, στοίχισε τις ζωές 212.000 ανθρώπων.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 94% των κρουσμάτων ελονοσίας και θανάτων συναντάται στην Αφρική, μία ήπειρο με πληθυσμό 1.3 δισεκατομμύρια.

A child dies from #malaria every two minutes.
One death is one too many.

Keywords
Τυχαία Θέματα