Γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο με αφορμή το προσφυγικό

Υπουργικό συμβούλιο μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης θα διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη 4 Απριλίου, στο Μετς της Γαλλίας. Σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW), το συμβούλιο γίνεται με αφορμή τις μονομερείς ενέργειες του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση και θα αποτελέσει ευκαιρία επαναπροσέγγισης στο ζήτημα του προσφυγικού.

Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς, σε ταξίδι του στη Γερμανία, είχε επικρίνει την
πολιτική στάση που κρατεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απέναντι στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «δεν είναι βιώσιμη». Κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ είχε τονίσει ότι θα τηρήσει όσα συμφώνησε και θα δεχθεί στο έδαφός της 30.000 πρόσφυγες, όμως δεν θα δεχτεί «ούτε έναν παραπάνω». Πρόσφατα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε διαβεβαιώσει ότι «υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας».

Σύμφωνα με την DW, αναλυτές εκτιμούν ότι οι γαλλογερμανικές διαφορές οφείλονται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία η ανεργία ρεκόρ καθιστά δύσκολη την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Ολάντ βρίσκεται υπό πίεση από τις επιτυχίες του «Εθνικού Μετώπου» της Λεπέν. Επικαλούμενη Γάλλο διπλωμάτη η γαλλική εφημερίδα Le Figaro είχε αναφέρει ότι «η Γερμανία δεν επέλεξε να βγει στην πρώτη γραμμή στα τρομοκρατικά χτυπήματα και η Γαλλία αντέδρασε παρόμοια στην προσφυγική κρίση».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η πρώτη συνεδρίαση γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε έπι Άντεναουερ και ντε Γκωλ το 1963.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα