Γαλλία: Προεδρικές εκλογές μέρος 2ο. Πανστρατειά για τον Μακρόν και εκκλήσεις στους ψηφοφόρους να μην απέχουν

Με τους κατοίκους των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και τους Γάλλους του εξωτερικού δόθηκε από το Σάββατο (6/5) το εναρκτήριο λάκτισμα για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι κάλπες άνοιξαν για τους κατοίκους στο Σαν Πιερ-ε-Μικελόν, στη Γουιάνα, στις Γαλλικές Αντίλλες, στη Γαλλική Πολυνησίατων και των νησιών Ουόλις και Φουτούνα και της Νέας Καληδονίας, αλλά και για τους 1,3 εκατομμύρια Γάλλους του εξωτερικού.

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε
τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις ή δηλώσεις των δύο υποψηφίων μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα.

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν την Κυριακή (7/5) στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ' ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Σε αυτές τις εκλογές παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές γεγονός: εξαιτίας της απουσίας υποψηφίων από τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους στον δεύτερο γύρο οι δήμαρχοι δυσκολεύτηκαν να βρουν αρκετά μέλη για τις εφορευτικές επιτροπές και κάποιοι αναγκάστηκαν να ορίσουν στη θέση αυτή δημοτικούς υπαλλήλους.

Λίγα λεπτά πριν τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας διέρρευσαν και αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλά gigabyte εσωτερικών εγγράφων (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογιστικά έγγραφα και άλλα) της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν. Ο ιστότοπος WikiLeaks διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαρροή, η οποία πήρε ήδη το όνομα MacronLeaks.

Ο πρόεδρος Ολάντ καλεί τους ψηφοφόρους να μην βάλουν πυρηνικά όπλα «στα χέρια όποιου να 'ναι»

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν «πυρηνικά όπλα» στα «χέρια όποιου να 'ναι», καλώντας τους να «σκεφτούν σοβαρά το ζήτημα» αυτό, δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, κάνοντας προφανώς μια νέα προειδοποίηση εναντίον της νίκης της υποψήφιας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN), της Μαρίν Λεπέν.

«Είμαστε (κράτος) μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ), διαθέτουμε πυρηνικά όπλα, σας υπενθυμίζω, αυτή την ισχύ αποτροπής. Μπορεί να τα αφήσουμε στα χέρια όποιου να 'ναι; Όχι», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Αρζαντόν-σιρ-Κρεζ (Ιντρ).

«Συνεπώς πρέπει να στοχαστούμε και να εξετάσουμε σοβαρά το ζήτημα», πρόσθεσε ο Ολάντ, απευθυνόμενος «στις Γαλλίδες και τους Γάλλους που διστάζουν» να επιλέξουν μεταξύ του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν ή της αποχής.

Προσωπικότητες της πολιτικής, των ΜΜΕ και του πολιτισμού κατά της αποχής στο β' γύρο των προεδρικών εκλογών

Προσωπικότητες της πολιτικής, των ΜΜΕ και του πολιτισμού συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι μαζί με τον συγγραφέα Μπερνάρ Ανρί Λεβί, για να αφυπνίσουν τους πολίτες κατά της αποχής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Το σύνθημα της εκδήλωσης στο Maison de la Chimie ήταν «Ψηφίζω εναντίον του Εθνικού Μετώπου» και συμμετείχαν στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ρεπουμπλικάνων, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, οι οποίοι διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλο στο βήμα προκειμένου να απευθύνουν σύντομες παρεμβάσεις.

«Η ιδέα αυτής της βραδιάς γεννήθηκε από μια απλή διαπίστωση: την αντίθεση μεταξύ του 2002 και του 2017» εξήγησε ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί αναφερόμενος στην κινητοποίηση κατά του Ζαν-Μαρί Λεπέν πριν από 15 χρόνια. Ο ίδιος κατήγγειλε μια «περίεργη και αινιγματική απάθεια».

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν αποδοκίμασε από την πλευρά του «εκείνους που θέλουν να νίψουν τας χείρας τους σχετικά με αυτή την υπόθεση», στοχοθετώντας τους πολίτες που σκοπεύουν να απόσχουν ως «συνεργούς σε μια δραματική κατάσταση για την χώρα» στην περίπτωση που η Μαρίν Λεπέν νικήσει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Προεδρικές, Πανστρατειά, Μακρόν,gallia, proedrikes, panstrateia, makron