Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου: 5 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε



Ο Καναδάς σήμερα είναι συνώνυμος κάποιων βασικών αξιών: η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία του λόγου, ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, η ανάδειξη της κουλτούρας των μειονοτήτων, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας απ΄ όπου κι αν προέρχεται, είναι μερικές από αυτές.

Φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα η Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου, στόχος της οποίας είναι να αναδείξει το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας -θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δίγλωσσης αυτής χώρας όπου
συνυπάρχει το νέο με το παλιό, η γαλλική με την αγγλική κουλτούρα, οι γηγενείς πληθυσμοί με τους μετανάστες.

Για πρώτη φορά διοργανώνεται Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου στην Αθήνα, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους Έλληνες κινηματογραφόφιλους να γνωρίσουν τον σύγχρονο κινηματογράφο του Καναδά.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 2-8 Φεβρουαρίου 2017 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα περιλαμβάνει 11 ταινίες πρόσφατης παραγωγής (2014-2016) άλλες αγγλόφωνες, άλλες γαλλόφωνες κι άλλες δημιουργίες αυτοχθόνων Καναδών, και διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Καναδά (1867-2017) αλλά και τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα (1942-2017).

Κι αν η καθημερινότητά σας δεν σας επιτρέπει την παρακολούθηση 11 ταινιών σε 5 ημέρες, παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πέντε φιλμ που επιλέξαμε για εσάς από το πρόγραμμα της Εβδομάδας Καναδικού Κινηματογράφου, πέντε ταινίες που μας κίνησαν το ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι αξίζουν λίγο από το χρόνο σας, τόσο για τα μηνύματα που περιέχουν όσο και για την κινηματογραφική τους αρτιότητα.

Δυο εραστές και μια αρκούδα (Two Lovers and a Bear)
Μυθοπλασία, Καναδάς, 2016, 96’
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Kim Nguyen | Ηθοποιοί: Dane DeHaan, Tatiana Maslany, Gordon Pinsent

Από τα φεστιβάλ των Καννών και του Τορόντο μας έρχεται αυτή η γεμάτη ομορφιά και ποίηση ταινία, η οποία μάς μεταφέρει κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια πόλη 200 κατοίκων, όπου οι δρόμοι δεν βγάζουν πουθενά. Με φόντο αυτό το απόκοσμο, σχεδόν σεληνιακό τοπίο, δύο βασανισμένες ψυχές, η Λούσι και ο Ρομάν, θα κάνουν ένα αποφασιστικό άλμα για να βρουν την εσωτερική τους ηρεμία. Χαμένο στην μέση του αρκτικού πουθενά, το ερωτευμένο ζευγάρι θα παλέψει να επιβιώσει κόντρα στις αντιξοότητες του σκληρού φυσικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως να απελευθερωθεί από τις σκιές του παρελθόντος. Την παράσταση κλέβει μια πολική αρκούδα.

Ποιήματα για νεαρά πνεύματα (Rhymes for Young Ghouls) (2014)
Μυθοπλασία, Καναδάς, 2013, 88’
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Jeff Barnaby | Ηθοποιοί: Devery Jacobs, Glen Gould, Brandon Oakes

Η ταινία διαδραματίζεται την δεκαετία του ’70 και απεικονίζει με παραστατικό τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στα οικοτροφεία για τα παιδιά των γηγενών πληθυσμών του Καναδά (Indian Residential Schools) που ίδρυσε η κυβέρνηση, και την κακοποίηση που υπέστησαν πολλά από αυτά τα παιδιά. Βρισκόμαστε στον καταυλισμό Κόκκινο κοράκι των Μίγκμακ, γνωστό ως Βασίλειο του Κορακιού (Kingdom of the Crow). Η Άϊλα είναι μια ατίθαση έφηβη με καλλιτεχνικές ανησυχίες που τρέφει βαθύ μίσος για τον σαδιστή Πόπερ, διευθυντή του οικοτροφείου St. Dymphna’s και του καταυλισμού Κόκκινο κοράκι (Red Crow). Οι απάνθρωπες πρακτικές του Πόπερ πυροδοτούν την αντίδραση μιας ομάδας νεαρών αυτοχθόνων με επικεφαλής την Άϊλα, που ζητούν εκδίκηση. Ο σκηνοθέτης κατάγεται από τους αυτόχθονες Μίγκμακ και, όπως έχει δηλώσει, έγραψε τον ρόλο της Άϊλα ως φόρο τιμής στις αυτόχθονες γυναίκες του Καναδά, τις οποίες σέβεται για το θάρρος και την ψυχική τους δύναμη.

Κοιμώμενος γίγαντας (Sleeping Giant)
Μυθοπλασία, Καναδάς, 2015, 89’
Σκηνοθεσία: Andrew Cividino | Σενάριο: Andrew Cividino, Blain Watters, Aaron Yeger | Ηθοποιοί: Jackson Martin, Nick Serino, Katelyn McKerracher

Ταινία ενηλικίωσης με ήρωες τρεις έφηβους που περνούν το καλοκαίρι στις όχθες της Λίμνης Superior και δοκιμάζουν τα όριά τους. Η οικογένεια Χάντσον και ο 15χρονος γιος τους Άνταμ, ξεκαλοκαιριάζουν για άλλη μια φορά στο εξοχικό τους στη λίμνη. Ο Άνταμ προσπαθεί να ξεδιαλύνει τα αισθήματά του για μια παλιά, παιδική του φίλη και κάνει παρέα με δύο συνομήλικα ξαδέρφια του, πολύ πιο τολμηρά από τον ίδιο, που για να ξεφύγουν από τη μονότονη καθημερινότητα, κάνουν επικίνδυνα πράγματα. Όμως η άφοβη συμπεριφορά τους έχει το τίμημά της.

Άλογα στο παράθυρο (Window Horses)
Μυθοπλασία, Καναδάς, 2016, 89’
Σκηνοθεσία: Ann Marie Fleming | Σενάριο: Ann Marie Fleming, Maryam Najafi Ι Ηθοποιοί: Ellen Page, Shohreh Aghdashloo, Sandra Oh | Με τις φωνές των: S. Oh, N. Kwan, S. Aghdashloo

Ένα απολαυστικό animation για την αγάπη –την αγάπη για την οικογένεια, την ποίηση, την ιστορία, την κουλτούρα. Η Ρόζι Μινγκ, μια νεαρή Καναδή ποιήτρια, προσκαλείται σε ένα φεστιβάλ ποίησης στο Ιράν, αν και εκείνη θα προτιμούσε να βρίσκεται στο Παρίσι. Η κοπέλα ζει στο ίδιο σπίτι με τους υπερπροστατευτικούς Κινέζους παππούδες της και δεν έχει πάει ποτέ κάπου μόνη της. Στο Ιράν αρχίζει να συναναστρέφεται με ποιητές και Πέρσες –και όλοι της διηγούνται ιστορίες που την ωθούν να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, τον Ιρανό πατέρα που η ίδια θεωρεί πως την εγκατέλειψε, και την φύση της Ποίησης. Μια ταινία για όσα γεφυρώνουν τα χάσματα γενιών και πολιτισμού, για την περιέργεια, αλλά και για την ανακάλυψη της δικής μας, προσωπικής φωνής μέσα από την μαγεία της ποίησης. Η Ρόζι δανείζεται την φωνή της Sandra Oh, γνωστής μας από την σειρά Grey’s anatomy.

Εφιάλτες (Mean Dreams)
Μυθοπλασία, Καναδάς, 2016, 108’
Σκηνοθεσία: Nathan Morlando | Σενάριο: Kevin Coughlin, Ryan Grassby | Ηθοποιοί: Sophie Nélisse, Josh Wiggins, Bill Paxton

Η σκληρή αυτή ταινία παρακολουθεί την Casey και τον Jonas, δύο έφηβους που ονειρεύονται να αποδράσουν από τα διαλυμένα σπίτια τους και την καθημερινή κακοποίηση που υφίστανται. Ο 15χρονος κλέβει μια τσάντα με λεφτά από ναρκωτικά και το σκάει παρέα με το κορίτσι που αγαπά ενώ τους καταδιώκει ο διεφθαρμένος αστυνομικός πατέρας της. Ένα αγωνιώδες θρίλερ και ταυτόχρονα μια ταινία ενηλικίωσης για την απελπισία αλλά και για την ομορφιά του πρώτου έρωτα, γυρισμένη με φόντο μερικά υπέροχα φυσικά τοπία. Η νεαρή πρωταγωνίστρια Σοφί Νελίς μας είναι γνωστή από τις ταινίες Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ και η Κλέφτρα των βιβλίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εβδομάδα Καναδικού Κινηματογράφου μπείτε στο www.tainiothiki.gr

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
ταινιες, εβδομαδα, two lovers, huffington post, αθηνα, ελλαδα, φιλμ, kim, tatiana, rhymes, jacobs, crow, red, aaron, jackson, nick, καλοκαιρι, window, animation, ryan, josh, bill, jonas, feed, property, huffington, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ηθοποιοι, θαρρος, θριλερ, ιραν, καθημερινη, κοντρα, ναρκωτικα, ομορφια, πνευματα, προγραμμα, ryan, αγαπη, αρκουδα, αφορμη, βρισκεται, δυναμη, δειτε, ευκαιρια, ελευθερια, ενθαρρυνση, ερχεται, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηρεμια, ηρωες, φιλμ, καναδας, κυβερνηση, λεφτα, μαγεια, μηνυματα, μισος, μπορειτε, ξαδερφια, ποιηση, οικογενεια, ορια, οχθες, παιδια, παρισι, περιβαλλον, ρολο, σεβασμος, σεναριο, σειρα, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, τοπια, τοροντο, φεστιβαλ, φυση, φυσικα, φυσικο, φοντο, φωνη, φορα, aaron, animation, bill, εξοχικο, εκδικηση, huffington post, huffington, feed, jacobs, jackson, jonas, josh, kim, κοπελα, nick, μια φορα, πληροφοριες, ποιητες, property, tatiana, ψυχες, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα