Επτά επιχειρήματα για την Οικονομία

Με επτά ισχυρά επιχειρήματα η κυβέρνηση προσδοκά τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια της 4ης αξιολόγησης από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, να πείσει τους Θεσμούς ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι με συγκεκριμένα στοιχεία να αποδείξει ότι υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος ώστε να εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ένα από τα ισχυρά όπλα για τις διαπραγματεύσεις είναι η

πορεία των εσόδων, καθώς τους τελευταίους μήνες τα έσοδα σταθερά υπερκαλύπτουν τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού. Ακόμα σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι όπως δείχνει η πορεία των εσόδων, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την ηλεκτρική ενέργεια δεν επηρέασε καθόλου την πορεία των εσόδων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται πάνω από το στόχο. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελέσουν ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί» στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην προσπάθεια τους να πείσουν τους Θεσμούς ότι η μείωση των φόρων δεν θα επηρεάσει την πορεία των εσόδων.

Tα αποτελέσματα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με τις έως και 120 δόσεις καταρρίπτουν τους φόβους που είχαν εκφράσει οι Θεσμοί και στην προηγούμενη, αλλά και στη νέα κυβέρνηση, αναφορικά με το αντίκτυπο που θα είχε στην πορεία των εσόδων. Πάγια θέση των Θεσμών είναι ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν βοηθούν στην είσπραξη των εσόδων, ενώ παράλληλα δεν λειτουργούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας φορολογικής συνείδησης για τους πολίτες. Αντίθετα όμως από τις εκτιμήσεις των Θεσμών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρύθμιση έφερε αυξημένα έσοδα στο ταμείο του Δημοσίου, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνουν και την περίοδο που ισχύουν οι νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ένταξη στις 120 δόσεις.

Η κυβέρνηση πρεσβεύει ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης με στήριξη των επενδύσεων και προσέλκυση υγιών επιχειρήσεων περνά από την ευνοϊκότερη φορολόγηση. Πέρα όμως αυτού, στο οικονομικό επιτελείου εκτιμούν ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα περιορίσουν τη φοροαποφυγή-φοροδιαφυγή και θα διευρύνει τη φορολογική βάση. Τα στοιχεία από το θετικό αντίκτυπο που είχε στα έσοδα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το 2014, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από τη νέα μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ δείχνουν ότι έχουν ευνοήσει τα έσοδα.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει πολλά στο νοικοκύρεμα των δαπανών. Ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχουν ξεκινήσει να «σκανάρουν» όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού προκειμένου να περιοριστούν οι σπατάλες. Σε αυτό το πλαίσιο στο ΓΛΚ εκτιμούν ότι όχι μόνο θα εξοικονομηθούν πόροι προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων, αλλά θα υπάρχει και ακριβής αποτύπωση των αναγκών κατά την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020.

Η ισχυροποίηση της ανάπτυξης αποτελεί για την κυβέρνηση βασικό στοίχημα. Ο προϋπολογισμός του 2020 θα καταρτιστεί με βάση την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ισχυρότερος εξαιτίας της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, της βελτίωσης τους τοπίου για την προσέλκυση επενδύσεων, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την μείωση των φόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξη που θα αποτυπώνεται στον προϋπολογισμός θα είναι μεταξύ του 2,5% του ΑΕΠ και του 2,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ενδεικτικό των υψηλών προσδοκιών που έχουν στην κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha, διατύπωσε την εκτίμηση ότι του χρόνου το φθινόπωρο η ανάπτυξη θα ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ.

Την αναπτυξιακή προσπάθεια θα ενισχύσουν και τα έσοδα από τα κέρδη των Ελληνικών Ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Αν και το αίτημα για να υπολογιστούν απευθείας στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν έγινε αποδεκτό από τους Θεσμούς, η χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, αλλά και να ενισχύσει το ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, εξοικονομώντας περί τα 75 εκατ ευρώ ετησίως, μέσω της πρόωρης, μερικής αποπληρωμής του ακριβού δανείου που οφείλει η χώρα προς το ΔΝΤ. Μέσω αυτής της κίνησης η κυβέρνηση προσδοκά να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Πέρα όμως της εξοικονόμησης πόρων, η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μερική αποπληρωμή του χρέους προς ΔΝΤ θα δημιουργήσει θετικό κλίμα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία. Το μήνυμα που θα σταλεί με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα προχωράει τις διαδικασίες «δημοσιονομικού νοικοκυρέματος» της οικονομίας

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι 10 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και το μερίδιο της Σ.Αραβίας που αναστατώνει την αγορά Η περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η ψήφος των Ισραηλινών στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου
Keywords
Τυχαία Θέματα