Ενεργειακές συνεργασίες και επενδύσεις στη συνάντηση Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του

Πρόοδο στις ενεργειακές συνεργασίες, την συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες και τις επενδύσεις διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε «σημαντική δυναμική» τους τελευταίους μήνες και δη από τον Αύγουστο που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα

το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Η συζήτηση αφορούσε

-την συμφωνία θαλασσίων ζωνών.

-την ενεργειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η προώθηση του αγωγού East Med.

-τις ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

-τον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Τσίπρας και Τζεντιλόνι έχουν κοινές απόψεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη και συμφωνούν ότι πρέπει να είναι σε «κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο Π. Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα και ότι η έξοδος της Ελλάδας και της Ιταλίας από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την συνολική οικονομία της Ευρωζώνης.

Κοινές είναι οι θέσεις και για την διαχείριση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και το προσφυγικό στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής. Στις συζητήσεις τονίσθηκε η σημασία που έχει το Αιγαίο για την ασφάλεια της Ε.Ε. και για το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα