Ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία επιβάλλει η Δανία. Κίνδυνο για την ζώνη Σένγκεν βλέπει η Γερμανία

Ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία θα πραγματοποιεί πλέον η Δανία, μετά την απόφαση της Σουηδίας να επιβάλει ελέγχους στη γέφυρα Όρεσουντ, μεταδίδει η DW.

Ο Δανός πρωθυπουργός, Lars Loekke Rasmussen, ο οποίος είχε προαναγγείλει την κίνηση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ότι οι έλεγχοι ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου. Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν για δέκα ημέρες. Είχε προηγηθεί η απόφαση της γειτονικής Σουηδίας
να επιβάλει ελέγχους στην γέφυρα Όρεσουντ που ενώνει την χώρα με την Δανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε δηλώσει ότι για πρώτη φορά από το 1950 θα χρειαστούν έλεγχοι ταυτοτήτων, αποκαλώντας την κίνηση της Σουηδίας «ένα βήμα πίσω». Η χώρα έχει δεχτεί οξεία κριτική και από τον ΟΗΕ για την συγκεκριμένη κίνηση. Μετά την απόφαση της Δανίας να επιβάλει και εκείνη ελέγχους, αυξάνονται τα σενάρια περί κατάργησης της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν.

«Η Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σχολιάζοντας την κίνηση της Δανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία έχει δεχτεί περίπου 20.000 αιτήσεις ασύλου, την στιγμή που η Σουηδία υπολογίζεται ότι έχει δεχτεί περισσότερες από 150.000 αιτήσεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα