Εκλογές Αυστρίας: Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ακολουθεί το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων

Οι ηγέτες των αυστριακών κομμάτων συμμετείχαν χθες Πέμπτη σε μια τελευταία τηλεμαχία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι συντηρητικοί.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, 31 ετών, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων και οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν δίνοντας μάχη στήθος
με στήθος για τη δεύτερη θέση.

Παρά τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων, η χθεσινή συζήτηση ήταν χαλαρή.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έκανε κάποια λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία αμαυρώθηκε από ατυχίες και παραιτήσεις.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο Κουρτς, προέρχεται επίσης από ένα παραδοσιακό κόμμα, όμως έχει προωθήσει μια αλλαγή πορείας προς τα δεξιά, κερδίζοντας έδαφος από το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο κινήθηκε προς τα αριστερά σε κάποια κοινωνικά θέματα, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Επί δεκαετίες στην αυστριακή πολιτική σκηνή κυριαρχούσαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας νέος συνασπισμός μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων δεν είναι πιθανός, ενώ προκρίνεται μια συμμαχία μεταξύ των συντηρητικών και του Κόμματος των Ελευθέρων.

Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πέντε ζητήματα τα οποία είχαν επιλέξει οι υποψήφιοι, και οι τρεις επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων ζήτησαν να χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η είσοδος φθηνών εργατικών χεριών από την ανατολική Ευρώπη, ενώ η Ούλρικε Λούνατσεκ των Πρασίνων τόνισε ότι οικονομία και περιβάλλον συμβαδίζουν.

Ο Κουρτς και ο Στράχε συχνά εξέφραζαν τις ίδιες απόψεις, υπογραμμίζοντας και οι δύο ότι η μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αυστρίας. Αν και πρότειναν διαφορετική λύση για το ζήτημα και οι δύο υπογράμμισαν ότι τα παιδιά των μεταναστών θα πρέπει να μαθαίνουν γερμανικά προτού ξεκινήσουν να φοιτούν στο σχολείο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Κουρτς συχνά υπενθύμιζε στους ψηφοφόρους ότι το 2015 τάχθηκε κατά της υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

Το διάστημα 2015-2016 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έφτασαν στη Γερμανία.

Η Αυστρία, που βρισκόταν στον δρόμο προς τη Γερμανία, δυσκολεύθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή προσφύγων. Ως υπουργός Εξωτερικών ο Κουρτς συνέβαλε στην επιβολή αυστηρότερων ελέγχων ώστε να περιοριστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στη χώρα. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του νικάμπ και της μπούρκα στους δημόσιους χώρους της Αυστρίας, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα