Είναι πιθανό να έχουμε κολλήσει κορονοϊό πριν την πανδημία;

Τώρα που ο νέος κορονοϊός έχει πάρει το μυαλό όλων μας, πολλοί σκέφτονται πότε ήταν η τελευταία φορά που αρρώστησαν. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί μπορεί να προβληματίζονται για το κρύωμα ή τον έντονο βήχα που είχαν στις αρχές του έτους. Υπάρχει μια πιθανότητα που ήταν στην πραγματικότητα COVID-19;

Τα κύρια συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν βήχα, δύσπνοια και πυρετό. Επιπλέον, μπορεί να έχετε γαστρεντερικά προβλήματα -όπως διάρροια- πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Στα πρώτα στάδια της ασθένειας, μπορεί να εμφανιστεί

απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Αυτά τα συμπτώματα εύκολα μπορούμε να τα μπερδέψουμε με ένα άσχημο κρυολόγημα ή μια γρίπη, ειδικά αν νοσείτε με COVID-19 εμφανίζοντας ήπια συμπτωματολογία. Είναι επίσης πολύ πιθανό να έχεις τον ιό και να μην το έχετε προσέξει καν, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να το περνάτε ασυμπτωματικά.

Υπάρχουν στοιχεία ότι ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Αμερική νωρίτερα από ό, τι άρχισε να γίνεται γνωστό παγκοσμίως. Μερικοί ειδικοί υποπτεύονται ότι τα πρώτα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ο Λι Ρίλεϊ, πρόεδρος του τμήματος λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Berkeley, δήλωσε στο Medium ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο ιός πιθανότατα είχε εξαπλωθεί στην Αμερική για περίπου δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο.

Συνδυάστε όλα αυτά τα δεδομένα και η θεωρία ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό και έχουν αναρρώσει, δεν είναι τόσο απίθανο. Μπορεί επίσης να είναι και ελαφρώς παρήγορο, ειδικά από τη στιγμή που ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα επίπεδο ανοσίας σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό και έχουν αναρρώσει.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας αποτελεσματικός τρόπος για να ξέρουμε αν περάσαμε τον ιό στο παρελθόν. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τεστ για να το πούμε αυτό», δήλωσε στον Guardian ο Γουίλιαμ Χίλμαν, του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

«Αναπτύσσουμε τεστ αντισωμάτων για να ελέγξουμε αν υπάρχει προηγούμενη λοίμωξη, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμα για κλινική χρήση», πρόσθεσε ο Χίλμαν. «Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζεις σίγουρα αν έχεις περάσει τον ιό είναι να κάνεις το τεστ ενώ τον περνάς και να βρει θετικό».

Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν περάσαμε τον COVID-19, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε σαν να είμαστε ακόμα ευαίσθητοι στον ιό ή σαν να είμαστε φορείς που μπορούμε να το μεταδώσουμε σε κάποιον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ισχύει η αυστηρή κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για έναν ιό σαν και αυτόν, για τον οποίο δεν υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό και για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο», λέει στη HuffPost η Κίρστεν Χόνκες, πρόεδρος του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Bryant και ειδικός στην ανοσολογία, τη ιολογία και τη μικροβιολογία. «Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πορεία του ιού είναι είτε να μας μολύνει όλους είτε [να περιορίσουμε] την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

(Μετάφραση/απόδοση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι χώρες που δεν έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι τώρα Mπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύουν τον κορονοϊό;
Keywords
Τυχαία Θέματα