Εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Πειραιά, ο πρώτος «πράσινος» και «ψηφιακός» ουρανοξύστης της χώρας

Ο Πύργος του Πειραιά, βράδυ.

Ο Πύργος Πειραιά αναγεννήθηκε, έγινε «πράσινος», φωτεινός, σύγχρονος και έδωσε νέα πνοή στο λιμάνι. Στην τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, παρουσία του Πρωθυπουργού,

Κυριάκου Μητσοτάκη, παρευρέθηκαν Υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος και επικεφαλής των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Ο Πύργος του Πειραιά, στα εγκαίνια, Τρίτη 4 Ιουνίου 2024.

Η ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών, όπου εκατοντάδες επαγγελματίες, με κοινό σκοπό την αναγέννηση ενός μύθου, συντονίστηκαν σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Το όραμα, οι φρέσκιες ιδέες, η σύμπνοια και ο προγραμματισμός ήταν τα ξεχωριστά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής. Έτσι, προς τιμήν των ανθρώπων αυτών, στο πλαίσιο των εγκαινίων του έργου, δημιουργήθηκε μία έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα, στον 3ο όροφο του κτηρίου, όπου και έλαβε χώρα η τελετή των εγκαινίων. Η έκθεση με τίτλο «People of Piraeus Tower» ανέδειξε μερικούς από τους ανθρώπους που με τη συμβολή τους, αναγεννήθηκε ένα τοπόσημο, σύμβολο του ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας

Το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, των δύο στοιχείων που περιβάλλουν τον Πύργο, κυριαρχούσε και μία μπλε κορδέλα απλωνόταν από την είσοδο μέχρι και τη σκηνή, ώστε σε συνέχεια των ομιλιών του Δημάρχου Πειραιά, του Διευθύνοντα Συμβούλου της Piraeus Tower Α.Ε. και του Πρωθυπουργού, να ακολουθήσει το κόψιμό της και η κορύφωση με ένα μουσικό και φωτιστικό θέαμα 45 λεπτών. 

 To Grand Opening:

Η «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών», που αποτελείτο από 30 μουσικούς, υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Μαλιάρα, εκτέλεσε το μουσικό έργο “Βαλς της Πευκοβελόνας” του συνθέτη Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για τη βραδιά αυτή. Ταυτόχρονα, 360 drones πέταξαν πάνω από το λιμάνι του Πειραιά σχηματίζοντας σμήνη από γλάρους και κύματα της θάλασσας, καταλήγοντας στον σχηματισμό του λογοτύπου της PiraeusTower. Εν συνεχεία, εστίες από laser και φωτιστικές κεφαλές, συνέδεσαν τον Πύργο με διάφορα σημεία του λιμανιού, την ίδια στιγμή που 600 πυροτεχνήματα τοποθετημένα στην οροφή του κτηρίου, χρωμάτισαν τον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό υπερθέαμα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας. Οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με το κόστος δανεισμού, τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων περίπλοκων έργων. Όλα αυτά, λοιπόν, ήρθαν και συναντήθηκαν. Ξεπεράστηκαν οι μεγάλες δυσκολίες, η πανδημία, ένας πόλεμος στην Ουκρανία. Και βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα κτίριο το οποίο με τον τρόπο του θα γίνει ένα, όχι το μόνο, ένα από τα πολλά τοπόσημα μιας πόλης η οποία αλλάζει και η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς το μέλλον.».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω απ’ όλα υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά, σε μια ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε! Η αξιοποίηση του Πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα για το οποίο νιώθω πραγματικά υπερήφανος κι εγώ και η δημοτική μας ομάδα. Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά μια βασική μας δέσμευση απέναντι στις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες γίνεται πράξη. Εκτός από ικανοποιημένοι, υπερήφανοι για αυτό το έργο, είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για ακόμα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα πράγματα για την πόλη μας, για τον Πειραιά». 

Ο Πύργος του Πειραιά, βράδυ, μακρινή άποψη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PiraeusTower και της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, υπογράμμισε: «Έπειτα από σχεδόνμισό αιώνα που ο Πύργος παρέμενε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι, γίνεται πλέον ένα σύμβολο αναγέννησης για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Πρόκειται για έναν «φάρο»ανάπτυξης,επιχειρηματικότητας και σύνδεσης με την κοινότητα, ο οποίος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλων και έχει προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς. Το κτήριο αυτό τιμά την πόλη γιατί σήμερα είναι το πιο πράσινο, σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο κτήριο που υπάρχει στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά, την EBRD, την PRODEAInvestments, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την AlphaBank για τη στενή συνεργασία, αλλά και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που συνέβαλε με την δουλειά του ώστε να ζωντανέψουμε αυτόν τον μύθο. Εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς, έναν «πράσινο» ουρανοξύστη, υπόδειγμα βιωσιμότητας για τη χώρα. Σήμερα, ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί, παίρνει τη θέση που του ανήκει στο λεκανοπέδιο και εξελίσσεται από μια πόλη συνυφασμένη απόλυτα με τη ναυτιλία σε έναν ολοκληρωμένο προορισμό με πολυδιάστατη ταυτότητα και δυναμική. Εύχομαι τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν ο Πύργος Πειραιά να συμβολίζει την ανάπτυξη, την υγιή δραστηριότητα και την ευημερία».

H επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και τη Κύπρο, ΑndreeaMoraru, ανέφερε «Το πιο εμβληματικό κτήριο του Πειραιά, επανασυστήνεται και επίσημα στη ζωή της πόλης. Το αρχιτεκτονικό του αποτύπωμα, η εμβληματική του πρόσοψη και τα στοιχεία αειφορίας το καθιστούν έργο πνοής που είναι έτοιμο να συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και να αποτελέσει πόλο έλξης για κατοίκους, χρήστες και επισκέπτες. Είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχουμε σε τέτοιας σημαντικότητας έργα που αποτελούν μέρος ευρύτερης αστικής αναζωογόνησης των πόλεων, επικεντρωμένης στον άνθρωπο. Η συνεργασία μας σε αυτήν την κατεύθυνση με ομάδες όπως αυτές της DIMAND, της PRODEAInvestments αλλά και η συνεργασία με το Δήμο για την αξιοποίηση του Πύργου, μας κάνουν ακόμα πιο υπερήφανους.»

 H ιστορία του Πύργου:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PRODEAInvestments, Άρις Καρυτινός, σημείωσε «Πιστοί στο όραμα της εταιρείας μας για επενδύσεις με θετικό πρόσημο βιωσιμότητας, είμαστε υπερήφανοι που με τους εξαιρετικούς συνεταίρους μας, την Dimand και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και με την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Πειραιά και όλων των αρμόδιων φορέων, αποδεικνύουμε και πάλι την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού επιχειρείν και των δυνατοτήτων του ελληνικού realestate που, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να δημιουργήσει έργα υψηλών διεθνών προδιαγραφών και κύρους. Ο Πύργος Πειραιά και όλοι οι ταλαντούχοι άνθρωποι που εργάστηκαν για αυτό το έργο δίνουν μια σύγχρονη πνοή στον Πειραιά και ενδυναμώνουν τόσο την τοπική απασχόληση όσο και την εμπορική κίνηση, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να οδηγούμαστε με εξαιρετική επιτυχία στην ανάπλαση των πόλεων μας μέσα από συνεργασίες όλων των εμπλεκομένων μερών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, που πραγματικά ενδιαφέρονται για έργα τέτοιου χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για τον Πύργο του Πειραιά

Η κατασκευή του Πύργου Πειραιά ξεκίνησε το 1972, σε σχέδια Ιωάννη Βικέλα, Δημοσθένη Μολφέση και Αλέξανδρου Λοΐζου και στατική μελέτη του Αρίσταρχου Οικονόμου. Δυστυχώς, όμως, αξιοποιήθηκαν μόνο οι τρεις πρώτοι όροφοι του κτηρίου, οι οποίοι φιλοξένησαν για μικρό διάστημα, καταστήματα, γραφεία και τη Ράλλειο Σχολή. Έτσι, για πολλές δεκαετίες, το δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Ελλάδος έμεινε ημιτελές και εν τέλει κενό.

Στις 6 Ιουλίου του 2020, ημερομηνία ορόσημο για τον Πύργο του Πειραιά, το κοινοπρακτικό σχήμα των DIMAND, EBRD και PRODEA Investments, μετά από συμμετοχή σε διαγωνισμό, υπογράφει με τον Δήμο Πειραιά σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου για 99 χρόνια και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής του.

Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο στην αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας, βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των σημαντικότερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης και σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της χώρας. Έτσι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του, μπορούν να απολαμβάνουν εύκολες μετακινήσεις καθώς συνδέεται με όλα τα Μέσα σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός) αλλά και τα Μέσα οδικών μεταφορών (Αστικά λεωφορεία, Τρόλεϊ).

Ο Πύργος Πειραιά, ως ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας, στοχεύει στην ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (LeadershipinEnergyandEnvironmentalDesign) και σε ακόμα μία, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL.

Έχοντας προσελκύσει μισθωτές διεθνούς βεληνεκούς, ο πρώτος βιοκλιματικός και ψηφιακός ουρανοξύστης της χώρας φιλοξενεί γραφεία διακεκριμένων επιχειρήσεων, χώρους εστίασης και άθλησης, ένα φαρμακείο καθώς και εμπορικά καταστήματα μεγάλων ομίλων. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, τον 1ο και 2ο όροφο, λειτουργεί από τον Μάιο του 2024, το μεγαλύτερο κατάστημα Zara και ZaraHome της Ελλάδας, με συνολική επιφάνεια 5.850 τ.μ. Στο ισόγειο και τον 1ο επίσης, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2023, το 1.200 τ.μ. κατάστημα αθλητικών ειδών του βρετανικού κολοσσού JDSports, ενώ στο προσεχές διάστημα, στο ισόγειο του κτηρίου, στη συμβολή των οδών Μακράς Στοάς και Ιπποκράτους, θα βρίσκει κανείς το φαρμακείο της γνωστής αλυσίδας PapanikolaouPharmacies. Στον τρίτο όροφο του Πύργου Πειραιά, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ένας πολυχώρος εστίασης θα υποδέχεται επισκέπτες και ενοίκους, με τα NicenEasycafé, NicenEasyBistrot, Majestic και Cloud 9. Στον 4ο, το γυμναστήριο Athlesis θα προσφέρει υπηρεσίες personaltraining ενώ στον ίδιο όροφο θα δημιουργηθεί από την PiraeusTower ένας χώρος Wellness για τους ενοίκους του κτηρίου. Από τον 5ο έως τον 22ο, με θέα 360ο, και επιφάνεια περίπου 1.000 τ.μ. οι όροφοι γραφείων έχουν ξεκινήσει να παίρνουν ζωή. Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, στον 9ο έως τον 14ο όροφο, εγκαθίσταται η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς και από τους σημαντικότερους KnowledgeBrokers της παγκόσμιας αγοράς. Στον 15ο πρόκειται σύντομα να μετεγκατασταθεί η NorthStandard, ένα από τα μεγαλύτερα P&IClubs με γραφεία που καλύπτουν όλα τα κύρια ναυτιλιακά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, της Αυστραλίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ενώ στον 22ο βρίσκεται ήδη ο Όμιλος VGroup του Βύρωνα Βασιλειάδη. Ο Όμιλος αποτελεί ένα περιβαλλοντικό οργανισμό που δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην πράσινη τεχνολογία και στις επενδύσεις, με δραστηριότητα που επεκτείνεται και εκτός συνόρων με παρουσία στην Αίγυπτο και τα Βαλκάνια. Σύντομα, θα ανακοινωθούν από την PiraeusTower Α.Ε. και οι υπόλοιπες μισθώσεις.

Keywords
πειραιας, γεκ τερνα, ησαπ μετρο, νέα, ιουνίου, υπουργοι, ΕΡΤ, piraeus, ελλαδα, μπλε, opening, αθηνα, laser, ebrd, γεκ, τερνα, υγιή, τραπεζες, κυπρος, συμμετοχή, ησαπ, μετρο, τραμ, προαστιακος, λεωφορεια, φαρμακεια, zara, cloud, ηπα, αιγυπτος, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, 600 δις, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, ημερομήνια, δουλεια, εμπορικη, ηπα, οροσημο, ουκρανια, πλαισιο, πυροτεχνηματα, υγεια, zara, αναγεννηση, αυτοπεποιθηση, βαλκανια, βραδια, βραδυ, βρισκεται, βυρωνα, γεκ τερνα, γεκ, γινει, γινεται, γραφεια, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δυστυχως, εγινε, υπαρχει, εκθεση, ελξης, εργα, εξωστρεφεια, επενδυσεις, επιτυχια, ετοιμο, ευεξια, τεχνολογια, ζωη, υγιή, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, η τελετη, θεα, θετικο, ομιλια, κυματα, κινηση, κυρια, κοψιμο, κτιριο, λογια, λογο, μητσοτακης, μπλε, μικρο, ναυτιλια, ομαδα, ομιλος, οραμα, παρουσιαση, πηγες ενεργειας, πιστη, πιστοποιηση, πνοη, πρασινη, ραλλειο, ρισκο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδια, ταυτοτητα, τερνα, τριτη, ισογειο, φαρμακειο, χρωμα, χαρα, ανηκει, cloud, δημητρης, ebrd, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, καρδια, κυριακου, laser, μελετη, ομαδες, opening, ορχηστρα, piraeus, πηγες, σκηνη, τραπεζα, θελω να, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Εγκαινιάστηκε, Πύργος, Πειραιά,egkainiastike, pyrgos, peiraia