Διεθνής κατακραυγή μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Φόβοι για γεωπολιτικές αναταράξεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε στον αραβικό κόσμο αλλά και τους παγκόσμιους ηγέτες η απόφαση του Αμερικανού προέδρου για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και αναγνώρισή της πόλης ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ καταδικάζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της. Παράλληλα, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τους κινδύνους που θα επιφέρει στη Μέση Ανατολή, ενώ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει

την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ.

«Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της χώρας του συνιστά πράξη που περικλείει σοβαρούς κινδύνους και θα έχει βαθύτατα ζημιογόνες συνέπειες για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή. Προδικάζει το status της πόλης ως πρωτεύουσας μόνο του Ισραήλ ενώ παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια «λύση δύο κρατών» και περιφρονεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης, η οποία τάχθηκε ενάντια σ′ αυτή την απόφαση» τονίζει η κ. Γεννηματά.

Εκφράζει την ελπίδα ότι «την τελευταία στιγμή θα επικρατήσει η λογική και δεν θα υλοποιηθεί η εν λόγω επικίνδυνη απόφαση» και διερωτάται: «Η ελληνική κυβέρνηση θα καταδικάσει αυτή την ανεύθυνη πράξη ή μήπως οι έπαινοι Τσίπρα προς την εξωτερική πολιτική Τραμπ τον εμποδίζουν να κάνει κάτι τέτοιο;»

Τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ κατήγγειλαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως μετέδωσε νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το Ιράκ απαίτησε η κυβέρνηση Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή της που κινδυνεύει να πυροδοτήσει την τρομοκρατία.

«Το υπουργείο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής για την σταθερότητα της περιοχής καθώς προκαλεί το αίσθημα του αραβικού και μουσουλμανικού πληθυσμού λόγω του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ στη συνείδηση των Αράβων και Μουσουλμάνων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης: «Προειδοποιούμε κατά των σοβαρών επιπτώσεων αυτής της απόφασης για την σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου. Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση αυτή για να σταματήσει η σοβαρή κλιμάκωση, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό και να δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν την τρομοκρατία».

Ερντογάν: Η απόφαση της Ουάσινγκτον παραβλέπει την απόφαση του ΟΗΕ για το καθεστώς της πόλης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισράηλ παραβλέπει εντελώς μια απόφαση του 1980 του ΟΗΕ σχετικά με το καθεστώς της πόλης.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε εξάλλου ότι η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον «θα ωθήσει τον κόσμο, και κυρίως την περιοχή, σε έναν κύκλο πυρός».

«Τραμπ, τι κάνεις; Τι είδους προσέγγιση είναι αυτή; Οι πολιτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να εργάζονται για τη συμφιλίωση και όχι για το χάος», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Ενρτογάν είχε προειδοποιήσει ήδη από χθες, προτού κάνει την επίσημη ανακοίνωση ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ «θα εξυπηρετήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επίσης κάλεσε τους ηγέτες των 57 χωρών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας σε μια σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη το βράδυ εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη κατά της απόφασης Τραμπ.

Περίπου 1.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Βόσπορο, έξω από την περίβολο της αμερικανικής αποστολής. Η αστυνομία είχε περικυκλώσει την περιοχή, αποκλείοντάς την με οδοφράγματα.

Στον τοίχο του προξενείου οι διαδηλωτές έγραψαν το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Ορισμένοι εκτόξευσαν πλαστικά μπουκάλια στο κτίριο και έκαψαν ένα χαρτί με ζωγραφισμένη την ισραηλινή σημαία επάνω του.

Μια παρόμοια διαδήλωση οργανώθηκε και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, όπου οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου.

Η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις διπλωματικές σχέσεις τους μόλις πέρσι, μετά την κρίση που ξέσπασε το 2010 με αφορμή την ισραηλινή επιδρομή στο πλοιάριο μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στην επιδρομή εκείνη είχαν σκοτωθεί δέκα Τούρκοι ακτιβιστές.

Οι δύο πλευρές έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο ο Ερντογάν εξακολουθεί να επικρίνει τακτικά την ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε πως η μονομερής απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι «λυπηρή» και υπογράμμισε ότι το Παρίσι δεν την στηρίζει. Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης.

«Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της», είπε ο εκπρόσωπος. «Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή», είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου καταδίκασε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία δήλωσε πως «οι προσδοκίες και των δύο πλευρών θα πρέπει να εκπληρωθούν και να βρεθεί ένας τρόπος, μέσω διαπραγματεύσεων, για να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας και των δύο κρατών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)





Keywords
Τυχαία Θέματα