Δελφοί: Εργα για τη θωράκιση των μνημείων και την αναβάθμιση των υποδομών

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Επίσκεψη εργασίας στους Δελφούςκαι αυτοψία στα, υπό εξέλιξη, έργα, που αφορούν στην εκ βάθρων επισκευή του Συνεδριακού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στην απόδοση νέων τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου και την αναβάθμιση των υποδομών υποδοχής και εξυπηρέτησης του κοινού, αλλά και στη θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου από βραχοπτώσεις, εξ αιτίας και των έντονων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Στους Δελφούς, ένα παγκόσμιο ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο, έναν πολιτιστικό πόλο που προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε όλη τη διάρκεια του έτους, εξελίσσονται μείζονος σημασίας έργα τα οποία υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 25.000.000 ευρώ -κυρίως από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΠΕΠ «Στερεά Ελλάδα» - ΕΣΠΑ 2021-2027», δήλωσε μετά τις αυτοψίες η Λίνα Μενδώνη. «Είναι έργα με τα οποία στοχεύουμε να θωρακιστούν τα μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο από τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική κρίση, αλλά και να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο κοινό. Τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης νέων τμημάτων στον αναπεπταμένο αρχαιολογικό χώρο θα συντείνουν στην επιμήκυνση του χρόνου παραμονής και επίσκεψης, στους Δελφούς», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Τα υπό εξέλιξη έργα

Όσον αφορά το Συνεδριακό Συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, βρίσκονται, σε πλήρη εξέλιξη και σε όλους τους χώρους του, οι εργασίες ανακαίνισής του, προϋπολογισμού περίπου 11.000.000 ευρώ.

Πλήρης ανακαίνιση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Στο κτήριο του Μουσείου των Δελφών ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του καταστήματος πωλητέων, ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέου πωλητηρίου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Παράλληλα, ξεκινά  και το έργο της κατασκευής νέου εκδοτηρίου εισιτηρίων και υποδοχής των επισκεπτών.

Στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών εκτελούνται από την Εφορεία τρία νέα έργα στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης, επί μνημείων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3.000.000 ευρώ, ενταγμένα  στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα»- ΕΣΠΑ 2021-2027. Πρόκειται για το συγκρότημα των Ανατολικών Θερμών, του δυτικού τμήματος της αρχαίας πόλης Δελφών και του Αρχαίου Γυμνασίου.

Οι οπλισμοί που χρησιμοποιούνται για την βραχοπροστασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων έργων αποδίδονται στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο δεκάδες στρέμματα, τα οποία παραμένουν, ως τώρα, μη προσβάσιμα στους επισκέπτες, αναδεικνύοντας πολύ σημαντικά μνημεία, των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων. Παράλληλα, προχωρεί, με πόρους της Περιφέρειας, το έργο της προστασίας και της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού εκτελεί το μείζον έργο της αντιμετώπισης των βραχοπτώσεων και της θωράκισης του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού περίπου 7.500.000 ευρώ με πόρους του ΤΑΑ. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά, που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος 2025. 

Related...Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Εναρξη με δωρεάν live στην Πλατεία της Πειραιώς 260Τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ ανθίζουν στο Βοτανικό Κήπο της Νέας ΥόρκηςSold out η «Τουραντότ» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ανοίγει το Ηρώδειο
Keywords