Μπάιντεν σε εταιρείες ενέργειας: Βάλτε τέλος στην κερδοσκοπία αλλιώς βάζουμε έκτακτους φόρους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αξιοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ που καταγράφουν για ένα ακόμη τρίμηνο για να μειώσουν το κόστος κατανάλωσης για τους Αμερικανούς και να αυξήσουν την παραγωγή αλλιώς, όπως τους προειδοποίησε θα φορολογηθούν βάσει υψηλότερου συντελεστή. 

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν, έρχεται λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της 8ης Νοεμβρίου για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές

και καθώς πασχίζει να συγκρατήσει τις υψηλέ τιμές στα βενζινάδικα.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, επέκρινε για μια ακόμη φορά τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που καταγράφουν πολύ υψηλά κέρδη ενώ οι Αμερικανοί, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τον υψηλό πληθωρισμό, πληρώνουν πολλά για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους. 

Η βιομηχανία πετρελαίου «δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην Αμερική και να στηρίξει τον αμερικανικό λαό», είπε. «Κερδίζουν τόσο υψηλά ποσά που δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει», είπε ο Μπάιντεν. «Τα κέρδη τους είναι απροσδόκητα και αποτέλεσμα του πολέμου», που καταστρέφει την Ουκρανία, είπε, τονίζοντας πως έχουν την ευθύνη να αναλάβουν δράστη. «Νομίζω πως όλο αυτό είναι εξωφρενικό».

Εάν περνούσαν αυτά τα κέρδη στους καταναλωτές, οι τιμές της βενζίνης θα μειωνόταν περίπου κατά 50 σεντς, είπε. «Εάν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο στα υπερκέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς», είπε. 

Ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσει αυτές τις επιλογές και όπως και άλλες. «Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την πολεμική κερδοσκοπία».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να επενδύσουν τα κέρδη τους στη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς και στην αύξηση της παραγωγής και ότι εάν δεν το κάνουν, θα προτρέψει το Κογκρέσο να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τις εταιρείες πετρελαίου να έχουν φορολογικές κυρώσεις και να αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς.

Οι παγκόσμιοι ενεργειακοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων της Exxon Mobil Corp (XOM.N) και της Chevron Corp (CVX.N) κατέγραψαν ξανά τεράστια κέρδη τριμήνου, επωφελούμενοι από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων που ενίσχυσαν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση το κλάδου. 

Ωστόσο, είτε οι Δημοκρατικοί είτε οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η ψήφιση νόμου περί περαιτέρω φορολόγησης των εταιρειών αυτών επί των υπερκερδών τους θα ήταν πιθανότατα πολύ δύσκολη,  όπως εκτιμούν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας. 

Ο Λευκός Οίκος εδώ και μήνες εξετάζει προτάσεις του Κογκρέσου που θα μπορούσαν να φορολογήσουν τα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Οι βρετανοί νομοθέτες ενέκριναν τον Ιούλιο έναν έκτακτο φόρο 25% στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, ο οποίος αναμενόταν να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες (5,95 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα χρόνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αγωνίζονται με τα φουσκωμένα τιμολόγια. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών: Παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων;Τι σημαίνει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της ΟυκρανίαςΥπεγράφη η υπουργική απόφαση για το «καλάθι του νοικοκυριού»
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Βάλτε,bainten, valte