Αρχαιολόγοι στο Μεξικό έκαναν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανακάλυψη σκελετών μαμούθ

Στην μεγαλύτερη ανακάλυψη σκελετών μαμούθ προχώρησαν αρχαιολόγοι στο κεντρικό Μεξικό.

Σύμφωνα τις ανακοινώσεις της επιστημονικής ομάδας ανακαλύφθηκαν συνολικά 800 οστά που ανήκουν σε τουλάχιστον 14 από αυτούς τους εξαφανισμένους γίγαντες που θεωρούνται πρόγονοι των σημερινών ελεφάντων και σύγχρονοι του ανθρώπου που έζησε στην παλαιολιθική εποχή.

Οι αρχαιολόγοι, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκτιμούν πως πρόκειται για τα πρώτα ευρήματα μιας παγίδας για μαμούθ που είχαν στήσει άνθρωποι για να αιχμαλωτίσουν τα

τεράστια αυτά φυτοφάγα πριν από περίπου 14.000 χρόνια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΙΝΑΗ) του Μεξικού «πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα αυτού του είδους, που έχει γίνει ποτέ».

Τα σκελετικά υπολείμματα εντοπίστηκαν στο Τουλτεπέκ, κοντά στην περιοχή όπου η κυβέρνηση κατασκευάζει ένα νέο αεροδρόμιο για την Πόλη του Μεξικού.

Η μελέτη των ευρημάτων υποδεικνύει πως τα ζώα ήταν θηράματα κυνηγών οδηγώντας του οδηγούν να συμπεράνουν ότι έχουν βρει την «πρώτη παγίδα μαμούθ στον κόσμο».

«Τα μαμούθ ζούσαν εδώ για χιλιάδες χρόνια. Τα κοπάδια μεγάλωναν, αναπαράγονταν, πέθαιναν και τα κυνηγούσαν...Ζούσαν μαζί με άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων και των καμήλων» αναφέρει ο αρχαιολόγος Λούι Κορντομπα.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στην περιοχή αυτή ζούσαν τουλάχιστον πέντε κοπάδια μαμούθ.

Σημειώνεται πως το Μεξικό είναι η τοποθεσία εκπληκτικών ανακαλύψεων που σχετίζονται με τα μαμούθ.

Στη δεκαετία του 1970, οι εργαζόμενοι για την κατασκευή του μετρό ανακάλυψαν έναν σκελετό μαμούθ ενώ έσκαβαν στη βόρεια πλευρά της πρωτεύουσας.

Τα μαμούθ ανήκουν σε εξαφανισμένο είδος Mammuthus. Τα διάφορα είδη μαμούθ διέθεταν μακριούς, καμπυλωτούς χαυλιόδοντες και όσα ζούσαν σε βόρειες περιοχές το δέρμα τους ήταν καλυμμένο από πυκνές, μακριές τρίχες. Ζούσαν στην Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική μέχρι και πρίν από 4.000 χρόνια. Ήταν μέλη της οικογένειας των Elephantidae στην οποία ανήκουν και τα δύο είδη των σύγχρονων ελεφάντων και των προγόνων τους.

Ο παλαιότερος εκπρόσωπος των Mammuthus, του μαμούθ της Νότιας Αφρικής εκτιμάται πως εμφανίστηκε πριν από περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή της σημερινής Νότια και Ανατολικής Αφρικής. Οι απόγονοί του κινήθηκαν βόρεια καλύπτοντας τελικά το μεγαλύτερο μέρος της Ευρασίας πριν επεκταθούν στην Αμερική τουλάχιστον 600.000 χρόνια πριν. Το τελευταίο είδος ήταν ο μάλλινος μαμούθ που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 400.000 χρόνια στην ανατολική Ασία, ενώ μερικοί επέζησαν στο νησί Ράνγκλερ της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι και περίπου 3.700-4.000 χρόνια πριν.

Πηγή: AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Αναγέννησαν κύτταρα μαμούθ που ζούσε πριν 28.000 χρόνια Τι συνέβη την ημέρα που έπεσε στη Γη ο μετεωρίτης ο οποίος εξαφάνισε τους δεινόσαυρους Βοτανολόγοι ζωντανεύουν ξανά τους δεινόσαυρους των δέντρων
Keywords
Τυχαία Θέματα