Από το Παρίσι μέχρι την Κοπακαμπάνα - Πώς υποδέχθηκε η υφήλιος το 2020

Η υφήλιος εισήλθε στο 2020 με την έλευση του νέου έτους να χαιρετίζεται τα μεσάνυχτα σε εορταστική ατμόσφαιρα στη Νέα Υόρκη, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα πλήθη ανθρώπων την είχαν υποδεχθεί με πυροτεχνήματα στη Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι, στον κόλπο του Σίδνεϊ ή σ′ αυτόν του Χονγκ Κονγκ.

Ένα πυκνό πλήθος που είχε συγκεντρωθεί

στην Times Square μέτρησε τα τελευταία δευτερόλεπτα του 2019 πριν χαιρετίσει με ενθουσιασμό, αλλά και ρεαλισμό, την έλευση αυτής της νέας δεκαετίας. «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον», παραδέχθηκε η 29χρονη Νάταλι Ράινχαρτ, η οποία ήρθε ωστόσο για να υποδεχθεί το 2020 στην Times Square μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Νωρίτερα στη γαλλική πρωτεύουσα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί «στην ωραιότερη λεωφόρο του κόσμου», όπως λένε οι Παριζιάνοι, για να γιορτάσουν το νέο έτος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της πόλης του φωτός που βρίσκεται στην άκρη της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, προσέφερε ένα θέαμα ήχου και φωτός πριν αρχίσει η εκτόξευση των πυροτεχνημάτων ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα.

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική σ′ αυτή τη λεωφόρο, που το 2019 υπήρξε το θέατρο πολυάριθμων συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τα «κίτρινα γιλέκα», γάλλους πολίτες που είναι οργισμένοι με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και στους οποίους απαγορεύθηκε να διαδηλώσουν χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Στη Χιλή, που το 2019 υπήρξε το θέατρο πολυάριθμων διαδηλώσεων επίσης εναντίον της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην «Πλατεία Ιταλίας» του Σαντιάγο, επίκεντρο των διαδηλώσεων αυτών, για να γιορτάσουν ένα «νέο έτος με αξιοπρέπεια». Η ατμόσφαιρα παρέμενε εορταστική μερικές ώρες πριν από τα μεσάνυχτα. «Φέτος δεν μπορούσα να μην είμαι εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Plaza Italia ο 45χρονος Ραφαέλ Βεργκάρα.

Σε πολλές περιοχές, οι εορτασμοί σε δημόσιες οδούς και σε δημόσιους χώρους απαγορεύθηκαν. Στο Σαντιάγο, το παραδοσιακό σόου πυροτεχνημάτων όπως και οι συναυλίες που οργανώνονται κοντά στο προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα, προσελκύοντας 500.000 θεατές, ακυρώθηκαν.

Το θέαμα με τη ρίψη των πυροτεχνημάτων αντίθετα επρόκειτο να γίνει στο Βαλπαραΐσο, αλλά οι παραδοσιακοί χοροί σε δημόσιους δρόμους και χώρους απαγορεύθηκαν.

Ο πυροκροτητής που οδήγησε στο ξέσπασμα της λαϊκής δυσαρέσκειας στη Χιλή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο τις ώρες αιχμής. Παρότι η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα πολύ γρήγορα ακύρωσε το μέτρο, το κίνημα γιγαντώθηκε, τροφοδοτημένο από την αγανάκτηση για τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.

Περίπου δυόμισι μήνες μετά την έναρξη των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και των ταραχών, με τον επίσημο απολογισμό των αρχών να κάνει λόγο για 29 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέχρι σήμερα, το εύρος των κινητοποιήσεων σταδιακά μειώθηκε, αλλά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στους πιο ριζοσπαστικοποιημένους διαδηλωτές και αστυνομικούς επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή στην Πλατεία Ιταλίας.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε η κέρνηση του Πινιέρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να βάλει τέλος στην κοινωνική κρίση είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, την 26η Απριλίου, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κληρονομιάς της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Αυτό αναδείχθηκε σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας.

Νωρίτερα στην Ασία, πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ για μια συναυλία στο κέντρο της βορειοκροεατικής πρωτεύουσας τα μεσάνυχτα, η οποία συνοδεύθηκε από θεάμα πυροτεχνημάτων πάνω από μια φωτισμένη με νέον σκηνή που υποδέχθηκε ένα χορευτικό θέμα χορογραφημένο στο χιλιοστό. Στη Νότια Κορέα, οι κάτοικοι συνέρρευσαν σε παραδοσιακές τελετές με καμπάνες, κυρίως στο κέντρο της Σεούλ, παρουσία τοπικών σταρ.

Οι άλλες πρωτεύουσες άρχισαν να παίρνουν τη σκυτάλη ανάλογα με τις ωριαίες ατράκτους.

Στο Λονδίνο, αφού παρέμειναν για καιρό σιωπηλές εξαιτίας εργασιών αποκατάστασης, οι καμπάνες του Μπιγκ Μπεν σήμαναν τα μεσάνυχτα. Πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν κι εκεί από τις όχθες του Τάμεση.

View this post on Instagram

Keywords
Τυχαία Θέματα