Από πόσα ποτά και μετά την εβδομάδα έχουμε κίνδυνο να αναπτύξουμε άνοια

Πρόσφατα υπήρξαν πολλά πρωτοσέλιδα σχετικά με τα προβλήματα που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και τη συμβολή στην πιθανότητα εμφάνισης ηπατικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων παραγόντων. 

Η χρήση αλκοόλ συνδέεται επίσης με τη γνωστική παρακμή και μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου αριθμού ποτών κάθε εβδομάδα αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικών «τραυματισμών» που μπορούν με τη σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Ερευνητές στη Βραζιλία μελέτησαν

1.781 άτομα μετά το θάνατό τους μέσω αυτοψίας και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν έως επτά και περισσότερα από οκτώ ποτά εβδομαδιαίως είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες εγκεφαλικών «τραυματισμών» που συνδέονται με τη λειτουργία της μνήμης και την άνοια.

Οι συγγενείς των συμμετεχόντων ανέφεραν τις συνήθειές τους κατανάλωσης αλκοόλ. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: άτομα που δεν έπιναν ποτέ, μέτριοι πότες (όσοι κατανάλωναν έως επτά τυποποιημένα ποτά κάθε εβδομάδα), βαρείς πότες (όσοι κατανάλωναν οκτώ ή περισσότερα τυποποιημένα ποτά κάθε εβδομάδα) και πρώην πότες (όσοι δεν είχαν πιει αλκοόλ για τουλάχιστον τρεις μήνες, αλλά ήταν βαρείς πότες νωρίτερα). Ένα τυποποιημένο ποτό θεωρούνταν 14 γραμμάρια αλκοόλ. 

Υπάρχουν περιορισμοί σε αυτή τη μελέτη. Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να μην θυμόντουσαν σωστά ή να μην γνώριζαν πραγματικά πόσο έπινε ο συγγενής τους. Όμως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μελέτη υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει το αλκοόλ στον εγκέφαλο.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύαμε εδώ και πολύ καιρό, ότι η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ», δηλώνει στη HuffPost μέσω email ο δρ Μάικ Σεβίλλα, οικογενειακός γιατρός στο Οχάιο. Ο δρ Σεβίλλα δεν συνδέεται με τη μελέτη.

Επιπλέον, η ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη είναι πιθανότατα χαμηλότερη από ό,τι θα περιμέναμε, καθώς οι ερευνητές ορίζουν ως «βαριά» κατανάλωση οκτώ ή περισσότερα ποτά κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ και, ας πούμε, δύο το Σάββατο.

«Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, όπως ορίζεται από τους συγγραφείς αυτούς, δεν είναι και τόσο βαριά. Δεν είναι το άτομο που πίνει ένα τέταρτο (του μπουκαλιού) βότκα κάθε βράδυ, το οποίο νομίζω ότι όλοι θα αναγνώριζαν ότι μάλλον δεν είναι καλό για τον εγκέφαλό μας», δηλώνει ο δρ Μπρένταν Κέλεϊ, αντιπρόεδρος κλινικών λειτουργιών στο τμήμα νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern στο Τέξας. Ο Κέλεϊ δεν συμμετέχει στη μελέτη.

«Νομίζω ότι υπάρχει επίσης ένα σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία, ότι ενώ το μέτρο μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβές ή τοξικό για τον εγκέφαλό μας, το μέτρο μπορεί να είναι λίγο χαμηλότερο από αυτό που διαισθητικά πιστεύουμε», είπε.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης από την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων ποτών κάθε εβδομάδα συνέβαλε περισσότερο στην εγκεφαλική βλάβη, αλλά η κατανάλωση επτά ή λιγότερων ποτών κάθε εβδομάδα ήταν επίσης επιζήμια.

Όσοι ανήκαν στην κατηγορία των ατόμων που έπιναν πολύ αλκοόλ είχαν 133% υψηλότερο κίνδυνο υαλώδους αρτηριοσκλήρυνσης, δηλαδή πάχυνσης και σκλήρυνσης των αρτηριών, και η οποία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της μνήμης. Οι πρώην βαρείς πότες είχαν 89% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης και οι μέτριοι πότες είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο.

«Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση οδηγεί σε μειωμένη μετακίνηση του αίματος μέσω του εγκεφαλικού ιστού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια στον εγκέφαλο, τα οποία με τη σειρά τους σίγουρα οδηγούν σε αυξημένη άνοια», δηλώνει ο δρ Σεβίλλα.

Η υγιής κυκλοφορία του αίματος είναι σημαντική για έναν υγιή εγκέφαλο (και ένα υγιές σώμα, επίσης). Όσον αφορά την παροχή αίματος σε σχέση με τον εγκέφαλό μας, «σε πολύ υψηλό επίπεδο, η παροχή αίματος φέρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά ... όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, η παροχή αίματος είναι αυτή που τα μεταφέρει στα κύτταρα, στους νευρώνες», σημειώνει ο δρ Κέλλεϊ...

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη διαπίστωσαν επίσης ότι οι βαρείς πότες και οι πρώην βαρείς πότες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροϊνιδιακές δεσμίδες (41% και 31% υψηλότερες αντίστοιχα), γνωστές και ως δεσμίδες tau, οι οποίες «είναι οι ξεχωριστές πρωτεϊνικές δομές στον εγκέφαλο που συνδέονται περισσότερο με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως σε πιο σοβαρά μεταγενέστερα στάδια», σύμφωνα με ότι δηλώνει ο δρ Σεβίλλα.

«Ακόμη και για όσους δεν είναι πλέον χρόνιοι χρήστες αλκοόλ, η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να έχει ήδη συμβεί, καθώς ο κίνδυνος για άνοια εξακολουθεί να υφίσταται», προσθέτει ο ίδιος.

Ανεξάρτητα από την ηλικία μας, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας

Αν διαπιστώνουμε ότι πίνουμε συχνά κι ανήκουμε στους βαρείς ή μέτριους πότες, θα ήταν καλή ιδέα να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου μας, αλλά θα ωφελήσει και τη συνολική μας υγεία.

«Οι ίδιοι παράγοντες που είναι καλοί για την καρδιακή μας υγεία, την υγεία της καρδιάς μας, είναι φυσικό να είναι καλοί και για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας», δηλώνει ο δρ Κέλλεϊ.

Η τακτική άσκηση, η θρεπτική διατροφή και η λήψη τυχόν απαραίτητων φαρμάκων είναι πολύ καλοί τρόποι για να διατηρήσουμε υγιή τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλό μας. «Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε αυτές τις θετικές αλλαγές», δηλώνει ο δρ. Κέλλεϊ. 

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι στη μελέτη, οι βαρείς πότες και οι πρώην βαρείς πότες είχαν υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, το οποίο είναι επίσης επιζήμιο τόσο για την υγεία του εγκεφάλου όσο και της καρδιάς μας.

«Αυτό είναι επίσης πιθανώς σχεδόν σαν ένα διπλό ”χτύπημα”, όπου έχουμε πολλαπλούς παράγοντες που πλήττουν το αγγειακό μας σύστημα», δηλώνει ο δρ Κέλλεϊ. 

Ενώ δεν είναι πολύ αργά για να προσθέσουμε υγιεινές «παρεμβάσεις» στον τρόπο ζωής μας, δεν είναι επίσης πολύ αργά για να κόψουμε τα πράγματα που είναι επιβλαβή.

«Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι στα 70 τους και εξακολουθούν να καπνίζουν μπορούν να απολαμβάνουν θετικό όφελος για την υγεία του εγκεφάλου αλλά και για τη συνολική τους υγεία με τη διακοπή του καπνίσματος ακόμη και αργότερα στη ζωή τους», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Από πόσα ποτά και μετά την εβδομάδα έχουμε κίνδυνο να αναπτύξουμε άνοια,