Απλές στάσεις της γιόγκα για να βοηθήσουν στην διαχείριση του άγχους που προκαλεί η πανδημία

Στην περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αυτοαπομόνωσης και αβεβαιότητας που βρισκόμαστεπολλοί βιώνουν συχνά διαταραχές άγχους στη συνθήκη του απρόβλεπτου.

Ωστόσο, η καλή κατάσταση του σώματος συμβάλει σημαντικά στη διαχείριση του άγχους. Υπάρχουν μερικές απλές στάσεις γιόγκα που μπορούν να βοηθήσουν να παραμείνουμε σωματικά και πνευματικά ήρεμοι. Και το καλύτερο από όλα: έχουμε τη δυνατότητα να τις κάνουμε στο σπίτι.

Στις νέες οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του άγχους από την πανδημία του κορονοϊού, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι η γιόγκα,

ο διαλογισμός και η ελεγχόμενη αναπνοή αποτελούν «δοκιμασμένους και αληθινούς» τρόπους χαλάρωσης. Η γιόγκα ειδικότερα αποτελεί μια «φυσική ανακούφιση από το άγχος» και «μπορεί να μειώσει την επίδραση υπερβολικών αντιδράσεων λόγω άγχους», σημειώνει η Σχολή.

Όταν το μυαλό κατακλύζεται από ανήσυχες σκέψεις, το σώμα τείνει να βρίσκεται σε ένταση, αλλά όταν επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή και μια κίνηση της γιόγκα, χαλαρώνουμε και μπορούμε να απαλλαγούμε εύκολα από ο,τι μας προβληματίζει.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τις εύκολες και αγαπημένες - στο ευρύ κοινό- στάσεις της γιόγκα για να γυμναστούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε ανησυχία και άγχος. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα στρώμα γιόγκα, μια κουβέρτα ή πετσέτα για το πάτωμα- απλά προσοχή να μη γλιστρά στο πάτωμα.

Savasana ή «Η στάση του Πτώματος»

Η Savasana ή «Στάση του Πτώματος» είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες τις στάσεις της γιόγκα που όμως συχνά παραβλέπουμε. Η συγκεκριμένη στάση δίνει στο σώμα την ευκαιρία να ξεκουραστεί ενώ παράλληλα μειώνει την ένταση και ηρεμεί το μυαλό.

Η στάση αυτή από μόνη της λειτουργεί για να ανακουφίσει από το άγχος, καθώς απαιτεί να ξαπλώσουμε και να βρούμε την αναπνοή μας, χαλαρώνοντας έτσι όλους τους μύες.

Πώς θα την επιτύχουμε: Ας ξαπλώσουμε με την πλάτη και ας κρατήσουμε τα πόδια ανοιχτά τουλάχιστον όσο το πλάτος του ισχίου. Τα χέρια βρίσκονται σε μια άνετη απόσταση από το σώμα (γωνία 45 μοιρών) με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω. Για όσους έχουν έντονο άγχος, η τοποθέτηση των χεριών με τις παλάμες πάνω στην κοιλιά, ενώ βρίσκονται σε αυτήν την στάση, είναι ένας καταπραϋντικός τρόπος για να βρουν την αναπνοή και να αισθανθούν καλύτερα τον εαυτό τους.

«Πόδια ψηλά στον τοίχο» (Viparita Karani)

H στάση «Πόδια ψηλά στον τοίχο» (Viparita Karani στη γλώσσα της γιόγκα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ηρεμιστική, αν καλύψουμε τα μάτια με ειδικό μαξιλαράκι ή ένα διπλωμένο μπλουζάκι και τοποθετήσουμε μια τυλιγμένη κουβέρτα ή κάποια άλλη ενίσχυση κάτω από την μέση, για στήριξη.

Πώς θα την επιτύχουμε: Ας ξαπλώσουμε με την πλάτη, με τα οπίσθια πάνω στον τοίχο, τους μηρούς εκτεταμένους ευθεία επάνω και τα πόδια να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών προς τα εμάς (ή επίσης στραμμένα προς τα πάνω, ο,τι είναι πιο άνετο). Ας κρατήσουμε τα χέρια στην έκταση.

Στάση Παιδί (Balasana)

Η Στάση Παιδί (Balasana) είναι μια αναπαυτική, ήπια και χαλαρωτική στάση της γιόγκα.

Πώς θα την επιτύχουμε: Με την αναδίπλωση προς τα εμπρός και τη μετακίνηση του κεφαλιού προς το έδαφος (μπορούμε να τοποθετήσουμε μια διπλωμένη κουβέρτα από κάτω αν το κρίνουμε απαραίτητο). Απλώνουμε τα χέρια στο χαλάκι, το μέτωπο ακουμπάει κάτω.

Χρειάζεται να διαχωρίσουμε τα γόνατα στο πλάτος του ισχίου ή και παραπάνω (ας δοκιμάσουμε να τοποθετήσουμε μια κουβέρτα κάτω από τα γόνατα ή τις άκρες των ποδιών εάν χρειαζόμαστε επιπλέον στήριξη).

Ο συντονισμός με την αναπνοή και η αίσθηση της γης που υποστηρίζει το σώμα, προσφέρει τη δυνατότητα ηρεμίας.

Ο καθιστικός διαλογισμός

Η στάση «Καθιστικός Διαλογισμός» (Seated Meditation) απαιτεί τα πόδια σταυρωτά και είναι ένας απλός τρόπος να βρούμε ηρεμία μέσα στην αβεβαιότητα και το χάος.

Πώς θα την επιτύχουμε: Η επιλογή να καθίσουμε στην άκρη ενός αξεσουάρ γιόγκα που ονομάζεται yoga block, μια στοίβα κουβέρτες ή ακόμα και στη διπλωμένη άκρη του μαξιλαριού της γιόγκα, επιτρέπει να γείρουμε τη λεκάνη και αποτελεί μια άνετη παραλλαγή της στάσης.

Ας δοκιμάσουμε μια απλή ή ελεγχόμενη αναπνοή: Εισπνοή μετρώντας μέχρι το τέσσερα, κρατάμε την αναπνοή μέχρι το τέσσερα και εκπνέουμε μετρώντας μέχρι το οκτώ. Μπορούμε επίσης απλά να αναπνεύσουμε από τη μύτη ή το στόμα, προσπαθώντας να κρατήσουμε το χρόνο κάθε εκπνοής όσο το δυνατό περισσότερο.

Οταν βρούμε τη σωστή αναπνοή, ας τη διατηρήσουμε καθώς αισθανόμαστε τα κόκαλα να αγγίζουν τη γη.

Η Στάση Γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)

Οι κάμψεις της πλάτης προς τα πίσω είναι ένας όμορφος τρόπος να διαχειριστούμε το άγχος.

Πώς θα την επιτύχουμε: Με το να ξαπλώσουμε την πλάτη με τους μηρούς λυγισμένους και τα πόδια στο στρώμα ανοιχτά στο πλάτος του ισχίου. Εισπνοή και ύψωση των γοφών, βάζοντας τα χέρια κάτω από το σώμα με τα δάχτυλα μπλεγμένα να πιέζουν στη γη.

Ας δοκιμάσουμε τη στάση με τη βοήθεια κάποιας στήριξης (ένα yoga block, μια στοίβα από κουβέρτες ή σκληρά μαξιλάρια είναι κατάλληλα) κάτω από τον ιερό οστό (τη βάση της σπονδυλικής στήλης) και ας τοποθετήσουμε τα χέρια στην κοιλιά για να αισθανθούμε επιπλέον ηρεμία.

Πηγή: HuffPost Canada

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Και οι γονείς έχουν δικαίωμα να κλάψουν στην πανδημία Μένουμε σπίτι και ταξιδεύουμε τα παιδιά μας στη φύση! Γιατί ο καλός εξαερισμός του σπιτιού αποτελεί βασικό σύμμαχο κατά του κορονοϊού
Keywords
Τυχαία Θέματα