Άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω παύσης λειτουργίας λιβυκών πετρελαιοπηγών

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους μέσα σε πάνω από μια εβδομάδα τη Δευτέρα, καθώς δύο μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής αργού στη Λιβύη σταματούν τη λειτουργία τους εν μέσω στρατιωτικού αποκλεισμού, με κίνδυνο τη δραματική μείωση της ροής αργού από το μέλος του ΟΠΕΚ.

Το Brent σημείωσε άνοδο 41 σεντς, ή 0,6%, στα 65,26 δολάρια, έχοντας

προηγουμένως αγγίξει τα 66 δολάρια το βαρέλι- την υψηλότερη τιμή από τις 9 Ιανουαρίου. Το WTI ανέβηκε κατά 27 σεντς, ή κατά 0,5%, στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, αφού ανέβηκε στα 59,73, τη μεγαλύτερη τιμή του από τις 10 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δύο μεγάλες πετρελαιοπηγές στη νοτιοδυτική Λιβύη άρχισαν να σταματούν τη λειτουργία τους την Κυριακή, αφού δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χαφτάρ έκλεισαν έναν αγωγό, δυνάμει περιορίζοντας την εθνική τους παραγωγή σε κλάσμα του κανονικού τους επιπέδου, ανέφερε η NOC (National Oil Corporation). Το κλείσιμο αυτό, το οποίο ακολουθεί έναν αποκλεισμό μεγάλων ανατολικών λιμανιών, συνεπάγεται τον κίνδυνο να αποκοπεί σχεδόν όλη η ροή πετρελαίου της χώρας.

Ωστόσο, η προηγούμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου περιορίστηκε αφού κάποιοι αναλυτές είπαν πως οι αναταραχές στις προμήθειες πετρελαίου από τη Λιβύη θα είναι βραχυπρόθεσμες και θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από άλλους παραγωγούς, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Σάρατζ: Καταστροφή αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών

Η Λιβύη θα αντιμετωπίσει μια «καταστροφική κατάσταση» εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις ασκήσουν πίεση στον Χάφταρ για να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών εξαιτίας του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν μηδενιστεί, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φάγεζ αλ-Σάρατζ που ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Ο Σάρατζ δήλωσε στο Reuters ότι απορρίπτει τα αιτήματα των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης να διασυνδεθεί η εκ νέου έναρξη της λειτουργίας των λιμανιών διακίνησης πετρελαιοειδών με μια νέα κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο μεταξύ των Λίβυων, λέγοντας ότι το εισόδημα από το πετρέλαιο προορίζεται για να ωφελήσει όλη τη χώρα.

«Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι», δήλωσε σε συνέντευξη στο Βερολίνο.

«Ελπίζω ότι οι ξένες χώρες θα παρακολουθούν το θέμα», είπε όταν ρωτήθηκε αν ήθελε αυτοί να πιέσουν τον Χάφταρ να άρει τον αποκλεισμό στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Στη συνέντευξη, ο Σάρατζ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση της συνόδου κορυφής του Βερολίνου για την εδραίωση εκεχειρίας στην Τρίπολη και την έναρξη ενδολιβυκών συνομιλιών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο του σχεδίου υπό τον ΟΗΕ.

Ο Σάρατζ ωστόσο απέκλεισε να συναντηθεί με τον Χάφταρ. Στο Βερολίνο, Σάρατζ και Χάφταρ συσκέφτηκαν με παγκόσμιους ηγέτες αλλά δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους.

«Για μένα είναι σαφές... Δεν θα καθίσουμε ξανά με την άλλη πλευρά», είπε ο Σάρατζ προσθέτοντας ότι το θέμα του ειρηνευτικού διαλόγου δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε μια συνάντηση των δύο ηγετών.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Oι influencers που δέχονται προτάσεις εκατομμυρίων για σεξ Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο - Κάθε ώρα γίνονται πιο πλούσιες κατά 4 εκατ. δολάρια Πώς η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής έκανε περιουσία «λεηλατώντας» την Ανγκόλα
Keywords
Τυχαία Θέματα