Ανακαλύφθηκε το παλαιότερο σπέρμα στον κόσμο

100 million-year-old sperm is the oldest ever found. And it's giant. https://t.co/cTmRVoIX98pic.twitter.com/htDjY32I2Q

Live Science (@LiveScience) September 16, 2020

Το παλαιότερο σπέρμα στον κόσμο ανακαλύφθηκε πρόσφατα πάνω σε ένα κομμάτι κεχριμπάρι που στερεοποιήθηκε

πριν εκατομμύρια χρόνια.

Το γιγαντιαίο σπέρμα προέρχεται από ένα πολύ πιο μικροσκοπικό πλάσμα και ειδικότερα από ένα όστρακο που θα μπορούσε να συγκριθεί με μια γαρίδα. Γνωστά ως «γαρίδες-σπόροι», τα εν λόγω οστρακοειδή συνήθως αναπτύσσονται μέχρι μερικά δέκατα της ίντσας. Τα σώματά τους προστατεύονται από ένα δίθυρο κέλυφος, από το οποίο προεξέχουν μικροσκοπικά εξαρτήματα που μοιάζουν με καβούρια.

Υπάρχουν χιλιάδες είδη οστρακοειδών σήμερα και πολλά από αυτά διαθέτουν γιγαντιαία κύτταρα σπέρματος, το μεγαλύτερο από τα οποία υπερβαίνει τις 0,46 ίντσες. Πρόσφατα, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα κομμάτι του τεράστιου αυτού σπέρματος σε ένα όστρακο από την Κρητιδική περίοδο. Πρόκειται για το παλαιότερο σαφές παράδειγμα οποιουδήποτε ζωικού σπέρματος τα τουλάχιστον 50 τελευταία εκατομμύρια χρόνια.

Το σπέρμα βρέθηκε μέσα σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού που είχε το μέγεθος ενός γραμματοσήμου σε ένα ορυχείο στη βόρεια Μιανμάρ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πριν από αυτή την ανακάλυψη, το παλαιότερο επιβεβαιωμένο σπέρμα ζώων χρονολογείται πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Τότε είχε βρεθεί μέσα σε ένα κουκούλι στην Ανταρκτική.

Η ανακάλυψη του γιγαντιαίου σπέρματος είναι ένα συναρπαστικό εύρημα, σημείωσε ο Ματζ Καράσζ, παλαιοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Μόναχο, δεδομένου ότι είναι η απόδειξη ενός ενεργειακά εντατικού τρόπου αναπαραγωγής. Απαιτείται δηλαδή, πολλή ενέργεια για να δημιουργηθεί, ενώ μέσα στον οργανισμό επίσης απαιτείται πολύς χώρος για την αναπαραγωγική οδό. Και για το ζευγάρωμα χρειάζεται πολύς χρόνος όταν εμπλέκεται το γιγαντιαίο σπέρμα, συμπλήρωσε ο ειδικός.

Όποιος κι αν είναι ο μηχανισμός, τα ευρήματα αποκαλύπτουν πως «η αναπαραγωγή με γιγαντιαίο σπέρμα είναι ένα σοβαρό μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα για την επιβίωση ενός είδους», είπε επίσης.

(Με πληροφορίες από Live Science, Sky News)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και την Τουρκία μεγαλώνει O «Ιανός» φέρνει το φθινόπωρο - Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι Μπορούν οι προσφυγικές δομές να προστατευτούν από την πανδημία; Η απάντηση είναι ομόφωνη και κατηγορηματική
Keywords
Τυχαία Θέματα