Αμερικανική επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν

Αμέσως μετά την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για αντίποινα στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε drones για να σκοτώσει ένα μέλος του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Η επίθεση έγινε ενώ ο Λευκός Οίκος μίλησε για ενδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε να χτυπήσει ξανά, καθώς η εκκένωση του αεροδρομίου

της Καμπούλ περνάει στην τελική φάση της. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση με drone και η εντολή δόθηκε από τον υπουργό Αμυννας, Λόιντ Οστιν, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του Πενταγώνου.

Το αμερικανικό χτύπημα έγινε από σημείο εκτός Αφγανιστάν, λιγότερο από 48 ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί και δεκάδες Αφγανοί, μόλις λίγες μέρες πριν την οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ, μετά από 20 χρόνια πολέμου. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ έδωσε λίγες πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική επίθεση. Μέχρι στιγμής, πιστεύεται ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων.

Η ταχύτητα με την οποία ο Αμερικανός στρατός αντεπιτέθηκε, δείχνει το πόσο στενά παρακολουθεί το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και την πολυετή εμπειρία του στην στοχοποίηση εξτρεμιστών σε απομακρυσμένα σημεία του κόσμου.

Παράλληλα, όμως, δείχνει και τα όρια των δυνάμεων των ΗΠΑ να εξουδετερώσουν εξτρεμιστικές απειλές, οι οποίες, όπως κάποιοι πιστεύουν, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη άνεση κινήσεων τώρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η επίθεση έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, εναντίον ενός μέλους του Ισλαμικού Κράτους που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ναυτικού, Γουΐλιαμ Ουρμπαν.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο στόχος είχε εμπλακεί στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από τις πύλες του Αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου πλήθη Αφγανών προσπαθούσαν απεγνωσμένα να φύγουν από την χώρα.

Το Αμερικανικό χτύπημα έγινε μετά την δήλωση Μπάιντεν ότι οι δράστες της επίθεσης δεν θα καταφέρουν να κρυφτούν. ”Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε” δήλωσε χθες. Οι ηγέτες του Πενταγώνου ξεκαθάρισαν στους δημοσιογράφους ότι ήταν προετοιμασμένοι για κάθε είδους αντίποινα διέτασσε ο Πρόεδρος.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΛευκός Οίκος: Σοβαρός κίνδυνος για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην ΚαμπούλΠεντάγωνο: Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έγινε από έναν βομβιστή αυτοκτονίαςISIS-K: Ποιά είναι η τρομοκρατική ομάδα που απειλεί το Αφγανιστάν
Keywords
Τυχαία Θέματα