Ακριβώς τόσο χρόνο πρέπει να περνάμε στην οθόνη ημερησίως

Πληρώνοντας λογαριασμούς διαδικτυακά. 

Μεγάλη είδηση για μένα προσωπικά - πρόσφατα, ο κλινικός εμπειρογνώμονας ύπνου δρ. Μίχαελ Γκράντισαρ δήλωσε στη HuffPost UK: «Τα δεδομένα (που έχουμε στη διάθεσή μας) δεν υποστηρίζουν τη σύσταση ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τις οθόνες την ώρα πριν από τον ύπνο».

Ακούγεται καταπληκτικό. Αλλά ακόμη και ο δρ Γκράντισάρ παραδέχεται ότι οι οθόνες δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε στα υπνοδωμάτιά μας - ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να βλάψουν τον ύπνο, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πολύς χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να βλάψει την υγεία και τη διάθεσή μας.

Και ο νευροεπιστήμονας, ομιλητής και συγγραφέας του βιβλίου The Dose Effect, TJ Power, ο οποίος πρόκειται να διοργανώσει ένα εργαστήριο στο Cheltenham Science Festival αυτόν τον Ιούνιο, μας είπε ότι «οι οθόνες υπερφορτώνουν τον εγκέφαλο με ντοπαμίνη και με την πάροδο του χρόνου, αυτό αμβλύνει τα κίνητρα, την προσοχή, ακόμη και την αίσθηση της χαράς μας». 

Έτσι, σκεφτήκαμε να τον ρωτήσουμε πώς προσεγγίζει τον χρόνο που περνάει στην οθόνη.

Ο κανόνας παραμένει: Εως τρεις ώρες την ημέρα

«Προσωπικά στοχεύω σε τρεις ώρες το πολύ την ημέρα και το τηρώ με μεγάλη θρησκευτική ευλάβεια», μας λέει ο ειδικός.

Θεωρεί επίσης χρήσιμο να βρίσκει εργαλεία που μπλοκάρουν τις εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή ”και να βεβαιώνεται ότι είμαι σκόπιμος με τον χρόνο μου.

«Το ”κλειδί” δεν είναι μόνο το πόσο χρόνο περνάμε στην οθόνη», προσθέτει. «Είναι το πότε και γιατί τον χρησιμοποιούμε. Αν η οθόνη μας εξαντλεί την ενέργεια, μας κλέβει την προσοχή ή υποκαθιστά την πραγματική σύνδεση με τους ανθρώπους, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει”.

Ενώ για τους νέους, ο νευροεπιστήμονας λέει ότι ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση, την εστίαση, ακόμη και την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, ο ίδιος αναφέρει ότι μπορεί να παρουσιάζεται διαφορετικά μεταξύ των ενηλίκων.

«Για τους ενήλικες, είναι συχνά πιο διακριτικό, όπως το να χάνεις το ενδιαφέρον σου για πράγματα που συνήθιζες να απολαμβάνεις, να δυσκολεύεσαι να είσαι παρών με αγαπημένα πρόσωπα ή να αισθάνεσαι συνεχώς ότι είσαι «στην τσίτα».

Ο πολύς χρόνος στην οθόνη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μοναξιά

Έχουμε ξαναγράψει στη HuffPost UK για το πώς η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο απομόνωσης.

Έτσι, ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλαγώ όταν διάβασα ότι ο ειδικός πιστεύει ότι το να αισθανόμαστε μοναξιά είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να περνάμε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. «Είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, αλλά λιγότερο κοινωνικά γεμάτοι», γράφει. «Οι οθόνες μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της σύνδεσης χωρίς τη ”χημεία” της. Δεν έχει να κάνει τόσο με τον αυστηρό αριθμό ωρών που εμείς θα πρέπει να επιδιώκουμε να βρισκόμαστε απέναντι από την οθόνη (οι ειδικοί διαφωνούν συνεχώς για τον ακριβή αριθμό), αλλά περισσότερο με την επίδραση που έχει ο χρόνος που αφιερώνουμε στην οθόνη στη ζωή μας - επιδρά στον ύπνο, στην κοινωνικοποίηση στο πως αισθανόμαστε κι αν ζούμε το παρόν;»

Αν όχι, η μείωση του χρόνου που αφιερώνετε στην οθόνη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Related...Ισως να μην ευθύνεται εξ' ολοκλήρου η οθόνη του κινητού για τις αϋπνίες μαςΔουλεύουμε μπροστά στην οθόνη όλη μέρα: 5 ολόχρυσα tips ανακουφίζουν τα μάτια μας στο λεπτόΗ μυωπία «καλπάζει» στα παιδιά: Ο ύπουλος ρόλος της οθόνης και πώς να τα προστατεύσουμε
Keywords