Ακήρυκτος «εμφύλιος» στις ρωσικές δυνάμεις: O Πριγκόζιν της Wagner κλιμακώνει με εικόνες νεκρών

.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής Wagner, πήγε σε νέο επίπεδο τη δημόσια αντιπαράθεσή του με την ηγεσία του ρωσικού στρατού την Τετάρτη, δημοσιοποιώντας μια σκληρή εικόνα με δεκάδες νεκρούς μαχητές του, για τους οποίους είπε ότι σκοτώθηκαν αφού ξέμειναν από πυρομαχικά.

Ο Πριγκόζιν, ιδρυτής της Wagner, η οποία πολεμά για τη Ρωσία στην Ουκρανία, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πως σκόπιμα αφήνει τους μαχητές του χωρίς πυρομαχικά

σε αυτό που χαρακτηρίζει ως μια προδοτική προσπάθεια καταστροφής της Wagner.

Το υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του αργά την Τρίτη, ανέφερε πως τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν «εντελώς αναληθείς» και διαμαρτυρήθηκε- χωρίς ονομαστική αναφορά στον Πριγκόζιν- για προσπάθειες για δημιουργία ρηγμάτων που λειτουργούσαν «αποκλειστικά προς όφελος του εχθρού».

Απτόητος, ο Πριγκόζιν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του την Τετάρτη, προβαίνοντας σε μια ασυνήθιστη ενέργεια: Τη δημοσιοποίηση μιας εικόνας με δεκάδες νεκρούς μαχητές του στο παγωμένο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η Wagner μάχεται για την κατάληψη της μικρής ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ.

«Αυτό είναι ένα από τα μέρη όπου συγκεντρώνονται τα πτώματα των νεκρών» είπε ο Πριγκόζιν στο πλαίσιο συνέντευξής του σε γνωστό Ρώσο στρατιωτικό blogger. «Αυτοί οι τύποι πέθαναν χθες εξαιτίας της αποκαλούμενης πείνας πυρομαχικών. Μητέρες, σύζυγοι και παιδιά θα λάβουν τα πτώματά τους. Θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε φορές λιγότεροι (νεκροί). Ποιος είναι ένοχος που πέθαναν; Οι ένοχοι είναι αυτοί που θα έπρεπε να είχαν λύσει το ερώτημα του πώς θα παραλαμβάνουμε αρκετά πυρομαχικά».

Σε μια άλλη κίνηση, που αναμένεται να εξοργίσει την κορυφαία στρατιωτική ηγεσία, δημοσίευσε ένα αντίγραφο αυτού που, όπως είπε, ήταν το επίσημο αίτημα της Wagner προς το υπουργείο Άμυνας για πυρομαχικά με λεπτομερείς καταμετρήσεις των βλημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, ζητήθηκαν και παρελήφθησαν- αν και είπε ότι είχε σβήσει ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα ονόματα των πυρομαχικών.

«Ακόμα δεν μας δίνουν πυρομαχικά. Δεν έχουν γίνει βήματα για να μας δοθούν πυρομαχικά» είπε π Πριγκόζιν, λέγοντας πως ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, στενός σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, και ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, δεν έβαζαν τις υπογραφές τους στα έγγραφα για την έγκριση αποστολής πυρομαχικών. Κανείς εξ αυτών δεν έχει απαντήσει δημόσια στις επικρίσεις του Πριγκόζιν στο παρελθόν.

Ο Πριγκόζιν, πλούσιος επιχειρηματίας του χώρου του catering και πρώην κατάδικος, έχει αναλάβει πιο δημόσιο ρόλο από τότε που άρχισε ο πόλεμος. Ωστόσο έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τις αρχές τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω ενδείξεων για κινήσεις από το Κρεμλίνο και το υπουργείο Άμυνας για περιορισμό της αυξανόμενης επιρροής του.

Την Τετάρτη είπε πως είχε αρχίσει εκστρατεία στα social media για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα πυρομαχικά και ότι η Wagner είχε καταντήσει να παρακαλά στρατιωτικές αποθήκες για πυρομαχικά, για το οποίο είπε πως κάποιες φορές ήταν επιτυχημένο.

Παρά τις ελλείψεις, είπε πως οι μαχητές του θα συνέχιζαν τις προσπάθειες κατάληψης του Μπαχμούτ. «Διπλάσιοι από εμάς θα πεθάνουν, μέχρι να μη μείνει κανείς μας» είπε. «Και όταν όλοι της Wagner είναι νεκροί, τότε ο Σόιγκου και ο Γκερασίμοφ μάλλον θα πάρουν κι αυτοί όπλα».

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Προδοσία» από τον υπουργό Άμυνας και το επιτελείο της Ρωσίας καταγγέλλει ο Πριγκόζιν της WagnerΡώσοι αξιωματούχοι δεν δίνουν πυρομαχικά στους μαχητές της Wagner, λέει ο επικεφαλής τηςΦονικοί και αναλώσιμοι: Οι κτηνώδεις τακτικές της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner
Keywords
Τυχαία Θέματα