Αίγυπτος: Με πυροτεχνήματα και φαραωνικά άρματα εγκαινιάστηκε η Λεωφόρος των Σφιγγών

Η ηλικίας 3.400 ετών Λεωφόρος των Σφιγγών στο Λούξορ εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, με μία εντυπωσιακή τελετή που τα είχε όλα: Από φαραωνικά άρματα και 400 νεαρούς περφόρμερ με ενδύματα της εποχής των Φαραώ, έως χορευτές, τυμπανιστές, εντυπωσιακούς φωτισμούς και σόου πυροτεχνημάτων.

Χρειάστηκαν δεκαετίες για την ανασκαφή της αρχαίας λεωφόρου, μήκους 2,7 χιλιομέτρων, που ήρθε στο φως το 1949 και συνδέει δύο από τους μεγαλύτερους ναούς, τον ναό του Λούξορ και το

ναό του Καρνάκ.

Η τελετή, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου αλ Σίσι, περιελάμβανε μεταξύ άλλων αναπαράσταση του αρχαίου φεστιβάλ Opet, το οποίο πιστεύεται ότι κατά την εποχή του Νέου Βασιλείου ήταν η μεγάλη ετήσια γιορτή της γονιμότητας και της πλημμύρας του Νείλου (με πομπή αγαλμάτων θεοτήτων που παρήλαυναν στη Λεωφόρο των Σφιγγών), όπως και μουσική εμπνευσμένη από ιστορίες που αποκάλυψαν τα ιερογλυφικά στους τοίχους των ναών.

Τον περασμένο Απρίλιο, 22 αρχαίες αιγυπτιακές βασιλικές μούμιες μεταφέρθηκαν, με μία εξίσου εντυπωσιακή τελετή, από το Μουσείο του Καΐρου, όπου βρίσκονταν για έναν αιώνα, στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Όπως είναι ευνόητο, η μεγάλη αυτή φιέστα, απευθύνεται κατ′ αρχήν στους ξένους τουρίστες. Η Αίγυπτος είδε τα έσοδα της από τον τουρισμό μειωμένα κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 -από 13 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2019.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ισπανία: Η αστυνομία ανακτά σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετώνΗ «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη στο Εθνικό Θέατρο: Μνήμες από τη Μικρά ΑσίαΤι θα δούμε τον Δεκέμβριο στο Netflix
Keywords
Τυχαία Θέματα