World Press Freedom 2018:Το μίσος για τη δημοσιογραφία απειλεί τη Δημοκρατία. Υποχωρεί η ελευθερία του Τύπου ανά τον κόσμο

Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά σε όλο τον κόσμο, ενώ το κλίμα μίσους απέναντι στους δημοσιογράφους, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλεί τις δημοκρατίες, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου, όπως την περιέγραψαν στην έκθεσή της η RSF (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα), είναι ζοφερή. Στον κατάλογο της ΜΚΟ

πλέον περιλαμβάνονται 21 χώρες όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή».

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ χωρών, με το Ιράκ να προστίθεται στη λίστα όπου βρίσκονται κυρίως χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, όπως η Αίγυπτος και η Κίνα. Η Βόρεια Κορέα παραμένει στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης, την 180η.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με την μεγαλύτερη επιδείνωση σε θέματα ελευθερίας του Τύπου

Ωστόσο ο λόγος μίσους και οι επιθέσεις εναντίον του Τύπου δεν περιορίζονται πλέον στις χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Οι RSF κατέγραψαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία του Τύπου σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες:

Η Τσεχία, όπου ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν εμφανίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κρατώντας ένα ψεύτικο καλάσνικοφ με την επιγραφή «για τους δημοσιογράφους», έχασε έντεκα θέσεις και έπεσε στην 34η.Η Σλοβακία όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «αντισλοβακικές βρώμικες πόρνες» και «ηλίθιες ύαινες». H χώρα βρίσκεται στην 27η θέση.Η Μάλτα όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έπεσε 18 θέσεις στην 65η καιΗ Σερβία έχασε δέκα θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 77η.

Σημειώνεται πως στην πρώτη δεκάδα του World Press Freddom Index 2018 βρίσκονται οι:

ΝορβηγίαΣουηδίαΟλλανδίαΦινλανδίαΕλβετίαΤζαμάικαΒέλγιοΝέα ΖηλανδίαΔανία Κόστα Ρίκα

Στην τελευταία δεκάδα της ίδιας λίστας των 180 χωρών, με την τελευταία και χειρότερη θέση να καταλαμβάνει η Βόρεια Κορέα, βρίσκονται οι:

Ισημερινή ΓουινέαΚούβαΤζιμπουτίΣουδάνΒιετνάμΚίναΣυρίαΤουρκμενιστάνΕρυθρέαΒόρεια Κορέα

Στην 74η θέση η Ελλάδα από την 88η

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 74 θέση από την 88η που ήταν το 2017, αν και παραμένει πολύ χαμηλά στην κατάταξη, κυρίως για μια χώρα της ΕΕ.

Στις σχετικές παρατηρήσεις γίνεται αναφορά στο Mega Channel το οποίο, όπως τονίζεται, αν και ο παλαιότερος ιδιωτικός σταθμός με 29 χρόνια λειτουργίας, κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Επίσης «Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στην προσπάθειά του του να εξασφαλίσει 246εκατ. ευρώ για το κράτος από την πώληση τηλεοπτικών αδειών των 2016.

Επισημαίνεται ακόμη, πως «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί μια σημαντική αναμόρφωση στον τομέα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων «αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει». Επίσης «Τα δικαστήρια συνεχίζουν να εκδίδουν καταδικαστικές αποφάσεις με ανασταλτικό χαρακτήρα για δημοσιογράφους για το αδίκημα της δυσφήμισης» ενώ μια άλλη «σημαντική» όπως τονίζεται, δικαστική απόφαση, ήταν αυτή υπέρ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά ο οποίος κατάφερε να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του εκδότη του περιοδικού “Athens Review of Books” κατόπιν αγωγής που υπέβαλε για συκοφαντική δυσφήμηση «εξαιτίας ενός παλιού θέματος που υπενθύμισε στους αναγνώστες τη σχέση του Υπουργού με το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Υποχωρεί η Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ

Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση και οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχασαν δύο θέσεις για να καταλήξουν στην 45η.

«Ο κατάλογος αυτός παρουσιάζει ένα δυστυχώς οφθαλμοφανές φαινόμενο: την αύξηση σε μεγάλο αριθμό δημοκρατιών της ρητορικής μίσους εναντίον των δημοσιογράφων. Και εκδήλωση αυτού του μίσους είναι πραγματικά επικίνδυνη», σχολίασε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει, σύμφωνα με τον ίδιο, «δημοκρατίες τόσο διαφορετικές όσο οι Φιλιππίνες (133η θέση) του προέδρου Ντουτέρτε, ο οποίος προειδοποίησε ότι η δημοσιογραφική ιδιότητα “δεν σώζει κάποιον από τη δολοφονία”, η Ινδία (138η θέση), όπου στρατιές τρολ που χρηματίζονται από πολιτικά κόμματα προάγουν το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων, ή τις ΗΠΑ όπου ο Ντόναλντ Τραμπ τους χαρακτηρίζει “εχθρούς του λαού”».

Εξάλλου οι RSF ανησυχούν για την αύξηση της λεκτικής βίας εναντίον του Τύπου στην Ευρώπη, όπου δύο δημοσιογράφοι δολοφονηθήκαν τους τελευταίους μήνες (ο Τσέχος Γιαν Κούτσιακ και η Μαλτέζα Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία).

Προβληματισμός και την Ευρώπη

Η Νορβηγία παραμένει στην πρώτη θέση της κατάταξης, ωστόσο «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», εκτιμά ο Ντελουάρ.

«Αν και η Ευρώπη παραμένει μακράν η ήπειρος όπου διασφαλίζεται καλύτερα η ελευθερία του Τύπου, αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο αποδυναμώνεται: τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη καταγράφηκαν στην Ευρώπη», καταγγέλλει.

Σύμφωνα με τους RSF, το δηλητηριώδες κλίμα εναντίον των δημοσιογράφων υπονομεύει ένα από τα βασικά θεμέλια της δημοκρατίας.

«Όσοι αμφισβητούν τη νομιμότητα των δημοσιογράφων παίζουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι. Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν από τα πραξικοπήματα, αλλά μπορούν να πεθάνουν από μικρές φωτιές και μία από τις πρώτες σπίθες είναι συνήθως το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων», προειδοποίησε ο Ντελουάρ.

Πηγές: RSF και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα