O Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι για τη διάσκεψη για τη Λιβύη

Στις 16.00 πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψη στο Παρίσι για τη Λιβύη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμμετάσχει, συνιστά αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης

και ασφάλειας, ενώ αναγνωρίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη σε τόσο υψηλό επίπεδο. Σημειώνεται πως την πρόσκληση είχε απευθύνει ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

H θέση της Ελλάδας είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει τελικά και η Τουρκία, που ανταποκρίθηκε σε σχετική πρόσκληση και θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ.

Εστάλησαν προσκλήσεις σε: Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτο, Νίγηρα, Τσαντ, Σουδάν, Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό (ως προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης), Δημοκρατία του Κονγκό (ως προεδρεύουσα της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη), Κατάρ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κουβέιτ (ως προεδρεύουσα χώρα του Υπουργικού Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου), Ιορδανία, Τουρκία, Κίνα, ΗΠΑ , Ρωσία.

Μέχρι χθες είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι Πρόεδροι της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Νίγηρα, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Τυνησίας, η καγκελάριος της Γερμανίας, οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ, του Τσαντ και της Ελβετίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και της Ολλανδίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας G5 Sahel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτικής της ΕΕ. Ζ. Μπορέλ, η αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις κα Di Carlo.

Πηγή: Ertnews.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Λονδίνο: Δηλητηριώδη καρχαριοειδή βρέθηκαν στον ποταμό ΤάμεσηΣύγκριση ανά εμβόλιο: Τι δείχνουν τα κρούσματα και οι θάνατοι μετά την α' ή β' δόσηΑγαπούν την Ελλάδα αλλά χωρίς Έλληνες
Keywords
Τυχαία Θέματα
O Κυριάκος Μητσοτάκης, Παρίσι, Λιβύη,O kyriakos mitsotakis, parisi, livyi