O αυτισμός συνδέεται με την έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ερευνητές

Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D παίζει σημαντικό ρόλο στα πρώτα στάδια της ζωής καθώς επιστήμονες από την Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η ανεπάρκειά της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με τον αυτισμό.

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι έγκυες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D κατά την 20η εβδομάδα της κύησής τους είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ένα παιδί που θα παρουσιάσει συμπτώματα αυτισμού μέχρι την ηλικία των 6.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση οδήγησε τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση για την ευρεία χορήγηση
συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ακριβώς προτείνεται η λήψη φυλλικού οξέος η οποία έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της δισχιδούς ράχης.

«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές», είπε ο καθηγητής John McGrath από το πανεπιστήμιο Brain Institute του Queensland, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της εν λόγω μελέτης μαζί με τον Δρ. Henning Tiemeier από το Erasmus Medical Centre της Ολλανδίας.

Ο McGrath είπε ότι τα συμπληρώματα διατροφής ενδέχεται να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού, μία δια βίου αναπτυξιακή πάθηση που επηρεάζει τη σχέση του ατόμου με τα αντικείμενα, τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω του.

«Δεν προτείνουμε περισσότερη έκθεση στον ήλιο επειδή σε χώρες όπως η Αυστραλία υπάρχει αυξημένος φόβος εκδήλωσης του καρκίνου του δέρματος», είπε, «Αντ' αυτού ένα ασφαλές, και προσιτό απλό συμπλήρωμα βιταμίνης D σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να μειώσουν τον συγκεκριμένο κίνδυνο».

Η βιταμίνη D συνήθως συγκεντρώνεται από την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί επίσης να εμπεριέχεται σε κάποια φαγητά και συμπληρώματα διατροφής. Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη D σχετίζεται με την καλή κατάσταση των οστών, αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η εν λόγω έρευνα εξέτασε περίπου 4.200 δείγματα αίματος από έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα δείγματα αίματος με επίπεδα συγκέντρωσης βιταμίνης D λιγότερα από 25,0 nmol θεωρούνται ως ανεπαρκή.

Ο καθηγητής Andrew Whitehouse από το Ινστιτούτο Telethon Kids που ειδικεύεται σε θέματα αυτισμού και παιδικής ανάπτυξης συμφωνεί με τη χορήγηση βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είπε ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας δεν του προξενούν εντύπωση, ενώ τα χαρακτήρισε πολύ σημαντικά.

Αλλά δεν είναι επαρκή και κάποιος καλό θα ήταν να τα διαβάσει ιδιαίτερα προσεκτικά.

«Υπάρχουν πιθανώς δεκάδες αν όχι εκατοντάδες διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στον αυτισμό. Η συγκεκριμένη μελέτη μας δίνει μία ιδέα μόνο για κάποιον από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση του αυτισμού».

Η έλλειψη της βιταμίνης D σε προηγούμενες μελέτες είχε επίσης συνδεθεί με πολλές και διαφορετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας, του άσθματος και της μειωμένης οστικής πυκνότητας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του μωρού», είπε ο Whitehouse.

Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο μία έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία και δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology ανέφερε ότι η βιταμίνη D δεν είναι σημαντική μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρώτων δέκα ετών της ανάπτυξης του παιδιού.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου Murdoch Children βρήκαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται επίσης με αλλεργικές παθήσεις όπως το άσθμα και το έκζεμα.

Πηγή: The Guardian

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα