Mercedes EQB 250: Ξεχωριστή πρόταση με πληθωρικές διαστάσεις

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Mercedes-Benz, η οποία δημιούργησε μια νέα οικογένεια αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την Mercedes-EQ, που εντυπωσιάζει με την πληθώρα των επιλογών της.

Η EQB είναι μια ξεχωριστή πρόταση στη δυναμική γκάμα EQ, καθώς διακρίνεται για την ποικιλία των εκδόσεων, τόσο

σε επίπεδο κινητήριων συστημάτων, όσο και σε θέσεων. Κι αυτό επειδή προσφέρεται σε 5θέσια και 7θέσια διάταξη, ως ιδανική πρόταση για οικογενειάρχες. 

Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο μοντέλο σε αυτή τη γκάμα, έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την EQA, την εισαγωγική έκδοση, όπως το πανίσχυρο και αποδοτικό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, η έξυπνη ανάκτηση και η προγνωστική πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη.

Ωστόσο, βασίζεται στο «πάτωμα» της συμβατικής GLB, που διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης, εκμεταλλευόμενη το μακρύ μεταξόνιο (2,829 μ.), που δημιουργεί ένα ευρύχωρο και πολυμορφικό εσωτερικό, φιλοξενώντας και την τρίτη, προαιρετική σειρά καθισμάτων, με τα δύο επιπλέον ανεξάρτητα καθίσματα, στα οποία μπορούν να καθίσουν άτομα ύψους έως 1,65 μέτρων, ενώ τοποθετούνται και παιδικά καθίσματα. 

Σχεδιαστικά, η EQB εναρμονίζεται με τη σχεδιαστική γραμμή της «προοδευτικής πολυτέλειας» της Mercedes-EQ, με τη χαρακτηριστική μαύρη μάσκα «black panel» της ηλεκτρικής γκάμας, με το αστέρι στο κέντρο, και την ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω. Ειδικά μπροστά, η οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων τεχνολογίας LED, και οι γαλάζιες λεπτομέρειες μέσα στον προβολέα φανερώνουν, άμεσα, ότι πρόκειται για μέλος της Mercedes-EQ.

Η εντελώς κλειστή μάσκα, η μπροστινή και πίσω ποδιά, το ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αεροδυναμικό σύνολο, με συντελεστή που ξεκινά από τιμή οπισθέλκουσας 0,28.

Στο απαράμιλλης κομψότητας κόκπιτ, δεσπόζει η ευρεία οθόνη και το σύστημα χειρισμού και ενδείξεων μέσω MBUX (Mercedes-Benz User Experience), με τα κυλινδρικά στοιχεία από αλουμίνιο να κοσμούν τις πόρτες, την κεντρική κονσόλα και το ταμπλό οργάνων στην πλευρά του συνοδηγού, αποτελώντας σήμα κατατεθέν των σύγχρονων Mercedes-Benz. 

Η EQB 250 εφοδιάζεται με πακέτο κρυφού ατμοσφαιρικού φωτισμού, με τις ειδικές οθόνες του οργάνου πολλαπλών ενδείξεων να υιοθετούν τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε ροζ χρυσό και γαλάζιο. Επίσης, φέρει σπορ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών σε δέρμα και επενδύσεις  από συνθετικό δέρμα ARTICO μαύρο και ύφασμα «Fléron» μαύρο.

Οι πληθωρικές της διαστάσεις, με 4,684 μ. μήκος, 1,834 μ. πλάτος και 1,667 μ. ύψος, επιτρέπουν ιδιαίτερη άνεση για τους πίσω επιβάτες της δεύτερης σειράς, καθώς διαθέτουν 8,7 εκ. ωφέλιμο χώρο για τα γόνατα. Σημειώνεται ότι οι πλάτες των καθισμάτων της δεύτερης σειράς ρυθμίζονται σε διάφορες κλίσεις, ενώ προαιρετικά ο πάγκος μπορεί να μετακινείται εμπρός/πίσω κατά 14 εκ., διευρύνοντας το πορτ-μπαγκάζ από τα 495 λίτρα, έως και 190 λίτρα παραπάνω, ενώ με την αναδίπλωση των καθισμάτων φθάνει έως και 1.710 λίτρα (465 έως 1.620 λίτρα στην επταθέσια έκδοση, που με τις δύο θέσεις της τρίτης σειράς και την εταζέρα τοποθετημένη, έχει χώρο πορτ-μπαγκάζ 110 λίτρα). 

Η Mercedes-Benz EQB βασίζεται στη στιβαρή δομή κελύφους της GLB, αλλά το αμάξωμα της EQB προσαρμόστηκε στις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η μπαταρία εδράζεται σε ένα πλαίσιο κατασκευασμένο από διελασμένα στοιχεία, το οποίο αναλαμβάνει τον δομικό ρόλο που αναλάμβαναν έως τώρα οι εγκάρσιοι φορείς στο υποδάπεδο. 

Η EQB 250 εφοδιάζεται με πτυσσόμενα προσκέφαλα, ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες και περιοριστές δύναμης στις εξωτερικές θέσεις και αερόσακο παραθύρων που προστατεύει και τους επιβάτες της τρίτης σειράς καθισμάτων, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν έως τέσσερα παιδικά καθίσματα στη δεύτερη και τρίτη σειρά.

Στον τομέα της υποβοήθησης οδηγού, η EQB διαθέτει συστήματα ενεργής υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και ενεργής υποβοήθησης πέδησης, γεγονός που σε πολλές κρίσιμες καταστάσεις έχει την ικανότητα να αποτρέπει μια σύγκρουση ή να μειώνει τη σοβαρότητά της επιβραδύνοντας το όχημα αυτόνομα. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. Οι διευρυμένες λειτουργίες του πακέτου υποβοήθησης οδηγού περιλαμβάνουν, επιπλέον, τη λειτουργία αλλαγής κατεύθυνσης, τη λειτουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης, που ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζουν ποδηλάτες ή οχήματα, και ένα σύστημα προειδοποίησης όταν ανιχνεύονται πεζοί κοντά σε διαβάσεις.

Το κινητήριο σύστημα της ηλεκτρικής EQB 250, αποδίδει 190 ίππους (140 kW), με τη ροπή των 385 Nm να μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς. Επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,2 δευτ., με τελική ταχύτητα 160 χλμ./ώρα (ηλεκτρονικός κόφτης). Η δε μπαταρία των 66,5 kWh επιτρέπει αυτονομία έως 474 χλμ., υπεραρκετά για υπεραστικές μετακινήσεις.

Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQB μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με εναλλασσόμενο ρεύμα AC έως 11 kW, χρησιμοποιώντας τον φορτιστή του αυτοκινήτου. Η φόρτιση σε Wallbox της Mercedes-Benz γίνεται πολύ γρηγορότερα, σε σχέση με συμβατική πρίζα. Ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (State of Charge, SoC ) και τη θερμοκρασία της μπαταρίας υψηλής τάσης, η EQB φορτίζει και σε σταθμό με μέγιστη ισχύ έως 100 kW. Ο χρόνος φόρτισης σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 30 λεπτά για κατάσταση φόρτισης από 10% σε 80%. Μετά από μόλις 15 λεπτά, έχει φορτιστεί με επαρκή ηλεκτρική ενέργεια για άλλα 150 χιλιόμετρα (WLTP). 

Μέσω του Mercedes Me Charge, οι οδηγοί της EQB θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα φόρτισης στον κόσμο. Στην Ελλάδα απαριθμεί περισσότερους από 160 δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Το Mercedes me Charge επιτρέπει στους οδηγούς Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν εύκολα τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ενώ παράλληλα επωφελούνται από μία ενιαία λειτουργία πληρωμής με απλές διαδικασίες χρέωσης. Με την EQB προσφέρεται το Mercedes me Charge για ένα έτος χωρίς χρέωση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Mercedes θα πουλά οχήματα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3Έλληνας οδηγός ταξί διένυσε 4,6 εκατ. χιλιόμετρα με μια Mercedes
Keywords
Τυχαία Θέματα