Mε Navtex απαντά η Κύπρος στις ενέργειες του Γιαβούζ

Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα

της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του «Γιαβούζ» παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη την είδηση της έλευσης του Γιαβούζ, ανακοίνωσε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Η κατεύθυνση του πλοίου άλλαξε (destination: Offshore σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Marine Traffic και Ship Info) αμέσως μετά την πορεία που ακολούθησε δυτικά του κόλπου της Πόλεως Χρυοσοχούς.

Ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως «το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».

Δημοσίευσε μάλιστα και μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν το Yavuz να συνοδεύεται από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Yavuz Sondaj gemimiz yeni bir seferde...

Yavuz, sondaj yapacağı Güzelyurt-1 kuyusuna doğru bayrağımızı dalgalandırarak ilerliyor.

Yer altı kaynaklarımızı milletimizin hizmetine sunmak için durmayacağız.

Varsa, mutlaka bulacağız.

Keywords
Τυχαία Θέματα