Μητσοτάκης: Οι δομές των νοσοκομείων απέχουν από τα όριά τους, ωστόσο το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα

Χρειαζόμαστε σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη, δήλωσε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον κορονοϊό, όπου τόνισε πως το δίλημμα είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

«Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη» είπε, σημειώνοντας πως όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, και προσθέτοντας πως η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, τόνισε πως πλέον είμαστε

καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο έμπειροι και η Ελλάδα σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες χώρες εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα.

Όπως τόνισε, το καλοκαίρι θωρακίστηκε το ΕΣΥ- αλλά υπογράμμισε πως οι γιατροί και οι νοσοκόμοι δεν δίνουν μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με άλλες αρρώστιες

Οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους, τόνισε ο πρωθυπουργός: «Επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο ”Σωτηρία” με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε πως «σας καλώ σε μια νέα εγρήγορση, χωρίς νέα γενικά μέτρα», και τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί το lockdown.

Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική. Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας. Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε “lockdown”; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται».

«Lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία«, γιατί η ακίνητη οικονομία «κινητοποιεί ανισότητες», είπε χαρακτηριστικά. «Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική. «Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο. Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο...Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη».

Η πολιτεία θα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα της μάσκας όποτε είναι αναγκαίο, πρόσθεσε, ενώ, όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δήλωσε πως ως το τέλος του χρόνου θα τεθούν σε υπηρεσία 400 νέα λεωφορεία. «Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου» είπε σχετικά, αναφερόμενος στις προσπάθειες για αποφυγή των φαινομένων συνωστισμού.

Αναφερόμενος στα σχολεία και τους χώρους εργασίας, είπε πως «γνωρίζουμε, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα. Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού. Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης. «Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Τρεις συγκοινωνιολόγοι στην HuffPost για το «ξήλωμα» του Μεγάλου Περιπάτου Η πόλη που όλοι οι κάτοικοί της έχουν αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό Ο βωμολόχος τροχονόμος της Λεωφόρου Κατεχάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα